Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

Creu-t’ho!

Des dels terrats de la Catedral, i sota la protecció de Santa Helena, s’ha beneït Barcelona en la celebració de la festivitat de la Vera Creu

Tota la Catedral de Barcelona està plena de dos tipus de creus: la de Santa Eulàlia –en forma de X- i la de la Santa Creu, les dues patrones del temple. Per això es diu així: Catedral de la Santa Creu i de Santa Eulàlia, nom amb què se la coneix des del segle VI. Precisament, el signe que predomina a la Catedral és la creu i, el 3 de maig de cada any, se celebra la festivitat de la Vera Creu en què des dels terrats es beneeix amb aquesta relíquia tota la ciutat de Barcelona. Als terrats, al claustre, al presbiteri i, fins i tot, amagades entre les pedres, es poden albirar nombroses creus.

A 50 metres del presbiteri

Va haver una època que la festivitat de la Vera Creu se celebrava al setembre però, des de Roma, es va donar la possibilitat de fer-ho el 3 de maig, actual data de celebració. En aquest dia, els feligresos poden pujar al campanar per veure com els canonges de la Catedral beneeixen, des dels quatre punts cardinals, la ciutat de Barcelona amb la Vera Creu. I ho fan, justament, a 50 metres per sobre del presbiteri.

Què és la Vera Creu?

Quan Santa Helena va trobar la Vera Creu, tothom volia fragments o estelles de fusta, així que es van repartir entre totes les catedrals i esglésies importants. A Barcelona, la Vera Creu està protegida per una creu del segle XV, adornada amb pedretes i feta d’or i plata. Aquesta relíquia només es mostra als fidels en dues ocasions: el Divendres Sant, per a la seva adoració, i el 3 de maig, en la festivitat de la Vera Creu.

Homenatge a la trobadora

Santa Helena, mare de l’emperador Constantí (segle IV) va trobar milagrosament la Vera Creu en el Calvari de Jerusalem, en un recinte on es tiraven totes les creus i vestits de les crucifixions. El seu fill la va distingir amb honors i, alhora, ella va exercir una gran influència en la política religiosa del seu fill. Era molt bona cristiana i intel·ligent emperadriu, tot i que les circumstàncies li foren molt adverses en el primer període de la seva vida. Una estàtua de Santa Helena de 5 metres amb la creu presideix la Catedral i protegeix, des de les alçades, a la ciutat de Barcelona.

T'interessarà ...