Pàgina d'inici > Església de Barcelona > Papa Francesc

Contra els excessos del model capitalista

La Santa Seu presenta un document que reclama un discerniment ètic sobre alguns aspectes de l’actual sistema econòmic

Oeconomicae et pecuniariae quaestiones (accedeix aquí a la versió íntegra en castellà) qüestiona el model capitalista actual en què l’activitat financera ha quedat desvinculada de l’economia real. La Santa Seu carrega contra els excessos del capitalisme financer que assenyala com a responsable de la gran crisi que des de 2008 ha fet trontollar l’economia mundial.

Es tracta d’un document aprovat pel papa Francesc el 6 de gener passat i que ha estat presentat aquesta setmana a Ciutat del Vaticà en un acte conduït pel prefecte del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, el cardenal Peter Turkson, i per l’arquebisbe titular de Thibica, prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el mallorquí Lluís F. Ladaria.

Accions concretes al servei de l’economia real

Més enllà del diagnòstic sobre la situació del sistema financer, el document també proposa mesures concretes com un impost mínim sobre les operacions en paradisos fiscals per resoldre gran part del problema de la fam en el món. Una altra mesura és establir comitès ètics dins de les entitats bancàries per poder reorientar l’activitat de les finances cap al seu vertader fi, que és el servei a l’economia real.

Segons la Santa Seu, el benestar d’un país hauria d’avaluar-se amb criteris molt més amplis que el producte interior brut (PIB). També rebutja la idea del benefici com a referència única de l’acció econòmica.

En relació als estats, el document vaticà proposa sistemes fiscals més equitatius que combatin l’evasió fiscal “dels més poderosos” i compleixin una funció autènticament redistributiva de la riquesa, frenant la bretxa entre rics i pobres “o entre els que acaparen els béns i aquells que viuen del seu treball”.

T'interessarà ...