Redescobrir l’Oratori de Sant Felip Neri

El proper 23 de juny el director del Museu de Montserrat presentarà una conferència sobre el patrimoni artístic i monumental d'aquest temple

L’Oratori de Sant Felip Neri, escenari de la propera conferència el 23 de juny a les 10.30 hores a la Catedral de Barcelona; està situat a la plaça Sant Felip Neri, al bell mig de la ciutat de Barcelona. Un lloc molt cèntric però alhora, amagat. Trepitjat per milers de turistes al dia, per la bellesa singular que caracteritza el barri gòtic. L’església de Sant Felip Neri, un dels pocs edificis barcelonins d’estil barroc; és comandada pels anomenats felipons, de la Congregació de Sant Felip Neri.

Sant Felip Neri és un dels llocs més emblemàtics de la ciutat, estimat pels autòctons i respectat pels forans. Un lloc amb molta vida i moltes anècdotes, com que aquella església, era el lloc on Antoni Gaudí es dirigia el dia que va ser atropellat per un tramvia.

Els felipons

La Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri és una congregació de sacerdots seculars i seglars amb una particularitat; porten la direcció espiritual dels feligresos. Una congregació fundada per Sant Felip Neri on els seus membres són coneguts pel nom de “felipons”. Tenen una presència molt discreta però que difon molt bé la paraula de Déu. Tenen una aptitud molt rellevant i és la d’acompanyar.

A diferència d’altres ordes religioses els felipons no tenen ni provincials ni generals. Cada oratori té la seva autonomia. L’Oratori és una unió fraternal dels fidels que segueixen a Sant Felip Neri.

L’edifici

L’església barroca, un dels pocs edificis d’aquest estil a Barcelona, va ser construïda entre els anys 1721 i 1752; construïda per l’arquitecte Pere Bertran ajudat per Salvador Ausich. un temple annex a la casa de la Congregació de l’Oratori, fundada l’any 1673, nascut com a dependència del convent dels felipons.

Té una sola nau amb creuer i absis rectangular, i capelles laterals intercomunicades. Amb una façana de línies simples; el temple està dividit en tres cossos amb coronament corbat que es fa semicircular al cos central, més elevat. El portal, presidit per la imatge del sant, és rectangular, amb un frontó semicircular que emmarca un escut. La part posterior del temple dóna al carrer de la Palla, on hi ha dues senzilles portes barroques i una fornícula amb una imatge de Sant Felip Neri.

A més, l’església conté dos grans quadres de Joan Llimona sobre la vida de Sant Felip Neri que pengen dels extrems del creuer. Un d’ells representa Sant Felip neri envoltat de minyons i l’altre la missa de sant Felip Neri, on la fesomia del sant recorda molt la de l’arquitecte Antoni Gaudí.

La Guerra Civil, història d’una massacre

El 30 de gener de 1938, ara fa 80 anys, durant la Guerra Civil espanyola; la plaça Sant Felip Neri va ser l’escenari d’un dels bombardejos més devastadors. L’Aviació Legionària Italiana va bombardejar la plaça i va matar 42 civils, 30 dels quals eren nens, que es refugiaven al convent provinents de les zones ocupades per les tropes franquistes. Només va deixar en peu la façana i part de l’estructura de l’església.

La bomba va impactar directament al terra de l’església, que  es va enfonsar i va caure al damunt d’una trentena de nens que estaven amagats. El bombardeig va causar morts i va canviar la fesomia de la plaça, de la qual només es va mantenir l’església. Les parets de la plaça, amb els efectes de la metralla, ho recorden.

La conferència

La Sala de la Mare de Déu de la Mercè de la Catedral de Barcelona, acollirà el proper 23 de juny la conferència sobre l’Oratori de Sant Felip Neri i el seu patrimoni artístic i monumental de la mà del director del Museu de Montserrat, Josep de C. Laplana.

T'interessarà ...

17 Maig, 2019
La germana teresiana guardonada per la seva trajectòria, aplicant el personalisme de Mounier vinculat amb Santa Teresa en totes les etapes de la seva vida