Pàgina d'inici > Noticies

Comunicació al servei d'una cultura de la trobada

Tema del Papa Francesc per a la pròxima Jornada Mundial de les Comunicacions Socials [www.news.va] Aquest dilluns es va donar a conèixer el tema escollit pel Sant Pare per a la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials 2014, tal com informa un comunicat del Pontifici Consell encarregat d’aquest sector. Fa tan sols uns dies el [...]

Tema del Papa Francesc per a la pròxima Jornada Mundial de les Comunicacions Socials

[www.news.va]

Aquest dilluns es va donar a conèixer el tema escollit pel Sant Pare per a la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials 2014, tal com informa un comunicat del Pontifici Consell encarregat d’aquest sector. Fa tan sols uns dies el Papa Francesc va destacar la importància de l’atenció i la presència de l’Església en el món de la comunicació, per dialogar amb l’home d’avui i portar-lo a trobar a Crist, que és una trobada personal …compartint alegries i esperances, com Maria que va portar a Crist al cor de l’home. Recordant les paraules del Pontífex que «estem cridats a “fer descobrir, també a través dels mitjans de comunicació social, a més de la trobada personal, la bellesa de tot el que constitueix el fonament del nostre camí i de la nostra vida, la bellesa de la fe, la bellesa de la trobada amb Crist “», (Discurs del Sant Pare Francesc als participants en l’Assemblea Plenària del Consell Pontifici per a les Comunicacions Socials, 21 de setembre del 2013) el comunicat – que es titula «Comunicació al servei d’una cultura de la trobada »- assenyala els reptes de la nostra època. I seguint la invitació constant del Bisbe de Roma al diàleg, com a resposta a les divisions que creen tensions dins de les comunitats i entre les nacions, destaca que l’era de la globalització imposa amb força que la comunicació pugui arribar fins als més remots llocs del món real, però també als ambients creats per les noves tecnologies, a les xarxes socials.

 Text complet del comunicat Pontifici Consell per a les Comunicacions Socials

L’ésser humà s’expressa sobretot mitjançant la capacitat de comunicar. En la comunicació i a través d’aquesta podem, de fet, trobar altres persones, ens expressem a nosaltres mateixos, el nostre pensament, allò en el que creiem, com voldríem viure i, potser el més important, aprenem a conèixer a les persones amb les que estem cridats a viure. Una comunicació semblant requereix honestedat, respecte recíproc i esforç per aprendre els uns dels altres; exigeix ​​la capacitat de saber dialogar respectuosament amb les veritats dels altres. Efectivament, sovint el que inicialment semblava “diversitat” revela la riquesa de la nostra humanitat, i en el descobriment de l’altre trobem també la veritat del nostre ésser.

En la nostra època s’està desenvolupant una nova cultura, afavorida per la tecnologia, i la comunicació és, en un cert sentit, “amplificada” i “contínua”. Per tant, estem cridats a “fer descobrir, també a través dels mitjans de comunicació social, a més de la trobada personal, la bellesa de tot el que constitueix el fonament del nostre camí i de la nostra vida, la bellesa de la fe, la bellesa de la trobada amb Crist “(Discurs del Sant Pare Francesc als participants en l’Assemblea Plenària del Consell Pontifici per a les Comunicacions Socials, 21 de setembre de 2013).

En aquest context, cada un de nosaltres hauria d’acceptar el repte de ser autèntic, testimoniant els valors en què creu, la seva identitat cristiana, la seva vivència cultural, tot expressat mitjançant un llenguatge nou per arribar a compartir-los.

La capacitat de compartir, reflex de la nostra participació en l’Amor trinitari creatiu, comunicatiu i unificant, és un do que ens permet créixer en les relacions personals, que són una benedicció en la nostra vida, així com trobar en el diàleg una resposta a aquestes divisions que creen tensions dins de les comunitats i entre les nacions.

L’era de la globalització imposa amb força que la comunicació pugui arribar fins als més remots llocs del món real, però també “als ambients creats per les noves tecnologies, a les xarxes socials, per fer visible una presència … que escolta, dialoga, anima “(Discurs del Sant Pare Francesc als participants en l’Assemblea Plenària del Consell Pontifici per a les Comunicacions Socials, 21 de setembre del 2013), de manera que ningú quedi exclòs.

El Missatge per la Jornada de les Comunicacions Socials 2014 convida a explorar el potencial de la comunicació en un món sempre connectat i en xarxa, per tal de que les persones estiguin cada vegada més properes i es construeixi un món més just.

La Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, única jornada mundial establerta pel Concili Vaticà II (Inter Mirifica, 1963), se celebra a molts països, per recomanació dels bisbes del món, el diumenge anterior a la festa de la Pentecosta (l’1 de juny al 2014).

El Missatge del Sant Pare per a la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials es publica tradicionalment en ocasió de la festivitat de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes (24 de gener).

T'interessarà ...