Com viure la Setmana Santa

Repàs de les celebracions dels cristians per Setmana Santa, tot el que va passar i el que fa l’església

La Setmana Santa són uns dies per a pregar i reflexionar especialment en la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist. Amb aquests fets el Fill de Déu va alliberar la humanitat dels seus pecats i la va rescatar per la vida eterna. Aquests dies acaben amb la Resurrecció, que és la veritat fonamental de la nostra fe. Hi ha diverses celebracions que proposa l’Església per a viure la Setmana Santa.

Diumenge de Rams comença la Setmana Santa. Es celebra l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, on tot el poble l’alaba amb cants, palmes i branques d’olivera. Per recordar aquest fet es duu a terme en moltes parròquies la benedicció de les palmes i els rams abans de celebrar la missa.

Dijous Sant a la tarda es recorda l’Últim Sopar de Jesús amb els seus apòstols, quan els va rentar els peus donant-los un exemple de servei, instituí l’Eucaristia per a quedar-se en el pa i el vi i també instituí el Sacerdoci. A la missa es reviuen aquests fets. Després Jesús va anar a pregar a l’hort de Getsemaní fins que el van detenir. Per aquest motiu després de les celebracions, algunes esglésies romanen obertes fins a la nit perquè es pugui anar a pregar davant de l’Eucaristia, el que es coneix com a “Monument”.

Divendres Sant es llegeixen els textos de la passió i mort de Nostre Senyor: l’empresonament, els interrogatoris d’Herodes i Pilat, la flagel·lació, la coronació d’espines i la crucifixió, i es fa l’adoració de la Creu. Es pot combregar amb les formes reservades el dia anterior, però no hi ha consagració. Dia de penitència, és bon moment per a fer un Via Crucis. Aquest és el dia que hi ha més processons pels carrers dels pobles de Catalunya.

Dissabte Sant o de Glòria és el dia entre la mort i la Resurrecció de Jesús. És un dia que Jesús és absent i per tant les imatges es cobreixen i els sagraris romanen buits. Cap al vespre es celebra la Resurrecció de Jesús amb una vigília pasqual. En aquesta celebració es beneeix l’aigua i s’encenen les espelmes en senyal de la Resurrecció de Crist, la gran festa dels catòlics.

Diumenge de Resurrecció o de Pasqua és el dia més important i alegre, ja que Jesús ha vençut la mort i ens ha donat la vida. Com els altres diumenges de durant l’any, si s’ha anat a missa el dia abans a la tarda no cal tornar-hi. A partir d’aquest dia comença el temps pasqual, un temps de joia per l’Església.

Font: OPUS DEI

T'interessarà ...

23 Maig, 2019
La Parròquia de Sant Agustí del Raval es tenyeix de vermell per celebrar la festivitat de la patrona dels impossibles amb el bisbe Antoni Vadell
22 Maig, 2019
El reportatge de cristians perseguits exposa la greu situació de la llibertat religiosa al món