Pàgina d'inici > Noticies > Missions

Com es va viure el terratrèmol de Xile a Calama?

Mn. Enric Olivé, sacerdot diocesà missioner a Calama des del 1961, i la seva germana Maria Rosa fan una crònica sobre el terratrèmol de fa uns dies al nord de Xile

Ja feia dues o tres setmanes que en la zona d’Arica i d’Iquique tenien petits tremolors. Això és normal, i al principi no en feien cas. També les autoritats li treien importància. Però la freqüència va anar augmentant i van haver de reconèixer que el fet sortia del que és habitual. Tots ja pensàvem que acabaria amb un terratrèmol fort com havia passat fa molts anys.

A les ciutats del Nord de Xile es fan simulacres d’evacuació en cas de terratrèmol. S’avisa amb temps el dia que serà per a que la gent ho sàpiga i s’organitzi per sortir. Quan sona la sirena tothom ha de sortir al carrer i anar cap a les zones segures. Les escoles ho fan més sovint per acostumar els nens a reaccionar correctament  quan hi ha alarma.

El dimarts 2, a quarts de dotze de la nit, va començar el terratrèmol de més de 8 graus i com que l’epicentre era el mar hi havia una gran probabilitat de que hi hagués un tsunami. I així va ser, encara que no amb tanta intensitat com es temia. La gent va sortir cap els llocs segurs al sentir les sirenes, lluny del mar, tal com s’havien entrenat. A Calama el vam sentir amb intensitat  6.

A més del tsunami que va perjudicar la costa, el port i els llocs baixos, en aquestes ocasions es va tallar la  llum i l’aigua.  Per a la gent que ho pateix directament és angoixant, sobretot,  perquè no saps quan tornarà a tremolar ni amb quina intensitat.

Aquest dimecres, a la nit, vam tenir un segon terratrèmol de 8 graus, que a Calama també va ser de 6. Aquesta nit no sabem si tindrà ganes de repetir la bellugadissa.

A nosaltres, encara que sentim els tremolors i els terratrèmols, no ens perjudica pas com a la gent de la costa. Aquí no crec que ens arribi cap tsunami a 2.236 m. d’alçada i a molts Km. del mar!!!  I a més, Calama està sobre roca ferma més que altres ciutats que tenen un sòl més dèbil. Així és que estem tranquils, encara que preocupats per molts amics que tenim a Iquique. Resem tots plegats per Xile.

T'interessarà ...