Pàgina d'inici > Noticies

Cloenda de l’Any de la Fe a la Sagrada Família

El Cardenal desitja que la basílica esdevingui un lloc de pregària pels bons resultats dels treballs del proper Sínode sobre la família El cardenal arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, desitja que la Sagrada Família esdevingui un temple emblemàtic per preparar espiritualment el proper Sínode extraordinari que, convocat pel Papa Francesc, es reunirà a [...]

El Cardenal desitja que la basílica esdevingui un lloc de pregària pels bons resultats dels treballs del proper Sínode sobre la família

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, desitja que la Sagrada Família esdevingui un temple emblemàtic per preparar espiritualment el proper Sínode extraordinari que, convocat pel Papa Francesc, es reunirà a Roma durant el mes d’octubre de 2014. “Hem de fer que aquesta bellíssima basílica sigui un lloc de pregària per les famílies, des d’ara fins a la celebració del proper Sínode dels bisbes, a fi que els treballs d’aquesta assemblea ajudin perquè les famílies siguin una veritable comunitat de vida i d’amor”.

El cardenal va donar a conèixer aquesta iniciativa durant l’homilia que va pronunciar el diumenge 17 de novembre, en el curs de la missa que presidí a la Sagrada Família, a la que hi varen participar unes 4.500 persones, amb la qual es clausuraven els actes de l’Any de la Fe a l’Arquebisbat de Barcelona i es recordava el tercer aniversari de la Dedicació del temple per Benet XVI, el dia 7 de novembre de 2010, durant la seva visita apostòlica a la nostra ciutat.

15 corals i 10 escolanies

La basílica de Gaudí va viure un dels seus dies més esplendorosos. La celebració va fer realitat allò que Gaudí volia, que aquell espai que ell va somniar, només veient-ne una petita part acabada, arribés a ser l’espai d’una gran lloança a Déu. Per això dissenyà les cantories, els cors destinats als cantaires. Més de 700 cantaires les ompliren aquest diumenge al vespre. La part musical va tenir una gran bellesa. Quinze corals de tot Catalunya i deu escolanies –algunes de les quals formades per Pueri Cantores– varen interpretar els cants de la celebració. El cardenal, impressionat per la bellesa de les seves interpretacions, els va voler donar les gràcies al final de la missa. 

Totes les corals d’adults formen part de la Federació Catalana d’Entitats Corals, que amb gran esforç i il·lusió,  van coordinar l’execució musical de l’acte des de les meravelloses cantories  pensades pel servent de Déu Antoni Gaudí per tal que el so dels cantaires contribuís a elevar el cor i l’esperit dels fidels en l’acció litúrgica. 

La directora de les corals fou Montserrat Ríos; la coordinació dels cantaires va estar a càrrec de Mar Pujol, Ramon Vilar i Bernat Cabré. Andreu Martínez dirigí els cants de l’assemblea i Juan de la Rubia fou l’organista.

Ajuda als germans filipins

El cardenal Martínez Sistach concelebrà l’eucaristia amb el bisbe auxiliar, Sebastià Taltavull;  amb el Vicari judicial, Santiago Bueno, Vicaris episcopals, canonges i un centenar de preveres, amb la presència també d’un nombrós grup de diaques permanents. El diaca assistent de l’arquebisbe fou Mn. Ramon Ollé, que rebé l’ordenació diaconal el passat 3 de novembre a la Catedral, essent el primer dia que exercia el ministeri diaconal al costat del cardenal en el temple de la Sagrada Família.

Les lectures i les pregàries de la celebració foren les pròpies de la commemoració de la Dedicació d’una església. En el moment de l’ofertori, amb el pa i el vi de l’eucaristia, presentats per un grup de joves, el Sr. Pallarols, un orfebre català radicat a l’Argentina, va oferir a la basílica un calze de plata, igual al que té previst oferir properament al Sant Pare Francesc.

La col·lecta que es va fer es va destinar, per mitjà de Càritas, als damnificats pel tifó Haiyan, a les Filipines. Una noia va donar les gràcies en nom dels filipins residents a Barcelona. Els cònsols d’Argentina i de Filipines varen assistir a la missa, a la que també hi participà la diputada Glòria Renom i membres de la Junta Constructora del temple.

La professió de fe va tenir una especial significació i es va fer amb la música, tan popular a Catalunya, del “Crec en un Déu” de mossèn Lluís Romeu.    

Homilia

A l’homilia, en la que va utilitzar el català i el castellà, el cardenal Martínez Sistach va posar en relleu la preocupació evangelitzadora de Gaudí en dissenyar el seu temple i va remarcar-ne la rica significació bíblica, catequètica i espiritual. Invità tota l’arxidiòcesi a “donar gràcies a Déu pels dons que ens ha fet durant aquest any”. Citant la primera encíclica del Papa Francesc va dir que “la fe és un bé per a tothom, és un bé comú; i la seva llum no il·lumina solament a dintre de l’Església, ni serveix únicament per construir una ciutat eterna en el més enllà, sinó que ens ajuda a edificar les nostres societats, perquè avancin cap al futur amb esperança”.

També va explicar alguns continguts de la seva darrera carta pastoral dedicada a l’Any de la Fe, Viure la fe i edificar la comunitat cristiana, insistint en la influència de la comunitat en la fe i la dimensió eclesial de la creença cristiana. També va subratllar la dimensió comunitària dels tres objectius de l’actual Pla Pastoral Diocesà, l’evangelització, la pastoral de la iniciació cristiana i la solidaritat davant la crisi econòmica.

Obsequis

La celebració, en la qual el Cardenal portava la mateixa casulla que va utilitzar Benet XVI el dia de la Dedicació, es va cloure amb el cant del Virolai a la Mare de Déu de Montserrat. Els assistents, com a record de l’Any de la Fe, varen rebre dos obsequis: un opuscle que reprodueix el Símbol dels Apòstols en català, castellà i anglès, il·lustrat bellament amb fotografies de la basílica, i un DVD que conté les imatges de la missa de la Dedicació, que presidí Benet XVI, i les imatges del guió sobre el sentit del temple gaudinià que es passen cada dia pel circuit intern de televisió per als visitants.     

T'interessarà ...