Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Celebració religiosa per les víctimes de Germanwings

El Cardenal Sistach presideix una cerimònia molt emotiva que ha finalitzat amb el condol dels Reis i de l’Arquebisbe de Barcelona, un per un, als familiars de les víctimes

150 espelmes a l’escala del presbiteri de la Sagrada Família recordaven a les 150 persones que van morir en l’accident del vol Barcelona-Düsseldorf del passat 24 de març. 150 espelmes que han portat fins al presbiteri els alumnes de l’institut de Llinars del Vallès que van acollir els 16 joves d’intercanvi alemanys morts en l’accident. Es tracta d’un dels moments més emotius de la cerimònia religiosa per les víctimes. Però no l’únic. El rés del Pare Nostre a l’uníson, proclamat per les més de 1200 persones que han participat en la celebració, també ha emocionat als assistents i als espectadors. I, sobretot, el consol als familiars i amics de les víctimes, un per un, per part dels Reis d’Espanya; l’Arquebisbe de Barcelona; del cap d’Estat, Mariano Rajoy; del president de la Generalitat, Artur Mas; i dels representants de les tres religions que han assistit a l’acte. Ha estat durant aquest consol quan els familiars s’han emocionat, veient l’enorme proximitat i recolzament institucional que rebien.

Recepció als Reis d’Espanya

Abans de començar la cerimònia, el Cardenal Sistach ha rebut a Ses Majestats els Reis d’Espanya, Felip i Letícia, a la façana del Naixement i els ha acompanyat fins els seus seients ubicats al presbiteri. També en aquesta zona, però tot just davant dels Reis, s’han situat el representant jueu, Jorge Burdman; l’evangèlic, pastor Guillem Correa; i el musulmà, Mohammed Halhoul Debboun, que han intervingut al final de la cerimònia.

Espelmes per les víctimes

Amb el cant d’entrada en sis llengües diferents, interpretat pel Cor de Cambra Francesc Valls, s’ha donat inici a la cerimònia religiosa. La processó d’entrada ha estat un dels moments més emotius per als assistents, ja que 150 joves de l’Institut de Llinars del Vallès –escola que va acollir als estudiants alemanys abans que agafessin l’avió cap a Düsseldorf- han dipositat una espelma cadascun en els esglaons d’accés al presbiteri. La força de la llum de les espelmes ha il·luminat amb intensitat el centre de la Sagrada Família, com a símbol de l’esperança d’una vida eterna.

En la processó d’entrada també s’ha pogut veure a Mn. Iurii Stasiuk, sacerdot ucraïnès de ritu grec-catòlic i coadjutor de la parròquia ucraïnesa de Barcelona, així com als bisbes concelebrants: Mons. Josep Àngel Sáiz-Meneses, bisbe de Terrassa; Mons. Francesc Pardo, bisbe de Girona, i Mons. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona.

Litúrgia de la Paraula

La familiar d’una de les víctimes ha estat l’encarregada de llegir la primera lectura, extreta de la Carta de Sant Pau als cristians de Roma. Amb un to melancòlic però segur, ha fet ressonar al temple: “Mentre vivim, vivim per al Senyor, i quan morim, morim per al Senyor”. Seguidament del salm responsorial, un diaca de l’Església de Barcelona i el sacerdot ucraïnès han proclamat l’Evangeli llegit en castellà i cantat en grec, respectivament.

En la seva homilia, el Cardenal Sistach ha expressat el seu afecte a les víctimes i als seus familiars: “Tots desitgem trobar en la pregària el consol i la pau que Déu ens pot donar en aquests moments de sofriment”. Però també els ha donat un missatge de consol ara que “la mort violenta i sobtada dels nostres estimats germans podria com paralitzar la vida dels qui els estimen moltíssim. Tanmateix, el missatge paulí que hem escoltat ens ha de donar coratge per viure per al Senyor i per als germans, per estimar Déu i estimar els germans, esperant amb l’ajut i la misericòrdia del Senyor trobar-nos un dia amb ells en la Jerusalem celestial”. L’Arquebisbe de Barcelona no ha oblidat la festivitat de la Verge de Montserrat: “A ella confiem especialment els nostres germans que moriren en aquell vol aeri que acabà en els Alps francesos”.

Tot seguit, i en diferents idiomes, s’han llegit les oracions dels fidels, en què han participat persones relacionades amb l’accident: familiars i amics de les víctimes, membres del cos de rescat i voluntaris que han recolzat als damnificats. Tots ells s’han unit a l’oració de tots els fidels per a la salvació de les seves ànimes.

Litúrgia de l’Eucaristia i ritus de la comunió

Sense dubte, la unió de tots els participants en una sola veu resant el Pare Nostre ha estat un altre dels moments més emotius de la cerimònia, que ha prosseguit amb el ritual de la pau. El Cardenal Sistach s’ha dirigit fins a on estaven SSMM els Reis per donar-los la pau.

En el moment de la comunió, ha combregat el Cardenal Sistach qui ha començat distribuint la comunió a Felip i Letícia. Posteriorment, els concelebrants principals, Mons. Sáiz-Meneses  i Mons. Pardo han combregat com també ho ha fet el poble fidel.

Parlaments

Un cop finalitzada l’eucaristia, ha estat el torn dels representants de la religió jueva, evangèlica i musulmana, que s’han volgut unir al dolor dels familiars i amics de les víctimes. Guillem Correa, president del GTER i secretari general del Consell Evangèlic de Catalunya, ha estat el primer en donar recolzament als presents: “Jesús ens promet consol. També trobem consol en el seu amor, que no ens és llunyà. És un amor pròxim que ens anticipa un amor encara més gran. En les paraules de Jesús trobem promesa de retrobament”. I és que en l’estima i en l’amor cap a Déu es troba el consol.

També el responsable del departament de diàleg Interreligiós de la Comunitat Israelita de Barcelona, Sr. Jorge Burdman, ha volgut acompanyar en aquest dolorós moment als assistents tot i que ell mateix ha acabat la seva intervenció plorant: “No hi ha paraules en tot un diccionari per definir la paraula ‘dolor’. És sempre un mot molt dur. Tots els que estem aquí, totes les religions que vivim en harmonia a Catalunya, volem posar-nos avui en el lloc de l’altre, del que ha patit. Voldria avui estar el més proper possible als que realment necessiten el nostre recolzament: els familiars, avui també familiars de tots nosaltres. Estigueu sempre acompanyats i, després d’un any, intenteu tornar a la vida a través de l’acció”.

Per últim, Mohammed Halhoul Debboun, secretari general de la Federació Consell Islàmic de Catalunya ha mostrat la seva empatia pels familiars de les víctimes: “Volem expressar la nostra solidaritat, acompanyament i proximitat als familiars de cadascuna de les víctimes. Les nostres comunitats -tot i la diferència de creences- s’uneixen a tot el dolor de Catalunya i Espanya afectats per aquest accident”.

Afecte i proximitat per a tots

En moments de dolor com aquests, els Reis i el Cardenal Sistach han volgut descendir del presbiteri per demostrar la seva ajuda i proximitat, protagonitzant moments d’intensa humanitat. Tots ells –així com les autoritats civils i els altres representants religiosos- han volgut donar el condol, un per un, a tots els familiars i amics de les víctimes que han assistit a la Sagrada Família: molts ploraven; altres, capcots, explicaven la seva experiència; però tots plegats s’havien unit en la pregària pels seus difunts.  Descansin en pau.

T'interessarà ...