Celebració interreligiosa pels migrants i refugiats

La Comissionada de l'Ajuntament de Barcelona Sra. Lola López informa sobre l'acollida d'uns cent cinquanta refugiats a Barcelona

Aquesta setmana, els Escolapis de la Ronda Sant Pau han acollit al voltant d’unes dos centes persones a la Celebració interreligiosa i interconviccional. Es tracta d’un acte convocat per diverses entitats religioses, en solidaritat amb les persones que migren i les que cerquen refugi.

Aquesta celebració va ser convocada per: les Germanetes de l’ Assumpció, religioses en barris; Justícia i Pau ; AUDIR (Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós); Coordinadora Catalana d’ Entitats Budistes (CCEB); Església Evangèlica del C/Nació  de Barcelona; Església Ortodoxa Antioquena d’Espanya; Associació de famílies pakistaneses de l’ Hospitalet; Federació de Famílies per a la pau i unificació mundial (Església de la Unificació); Comunitat Bahá’í de Barcelona; Associació Brahma Kumaris.

Després de la benvinguda, la Coral interreligiosa d’ AUDIR (Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós) va iniciar la celebració amb els seus cants de diferents tradicions espirituals i religioses.

Testimonis

Per contextualitzar la situació de violència que tants estan patint fora les fronteres, es va projectar un vídeo sobre situació dels cristians a Síria. En aquest parlaven quatre testimonis d’organitzacions que treballen ajudant i acollint els refugiats i immigrants nouvinguts. Entre aquestes, destaquen: Open Arms , la Fundació Migra Studium, el Centre Delàs d’estudi per la Pau  i la Fundació Benallar.

De testimonis de  refugiats va haver-hi només un. Una vivència que es va llegir en veu alta i va corprendre als presents. Només un, ja que aquells que hi havien viscut no es veien en cor d’exposar-ho, pel record i la presència del seu sofriment i angoixa.

“Pau, amor, germanor…”

Posteriorment, les diferents tradicions espirituals i religioses van llegir els seus textos propis sobre l’hospitalitat. Destacaven la tradició budista, la ortodoxa siro-antioquena, la cristiana evangèlica (que va representar les altres corrents del cristianisme), la musulmana , la comunitat Bahà’í i Brahma Kumaris. Mentrestant, el músic Joan Anton anava tocant el piano en els interludis de les lectures.

Es va exposar un mural pintat per dos joves Adrià i Pol on es representava el món de les obres i el món dela llum-natura verda. Els assistents a l’acte van anar posant frases i paraules en uns pòsits que enganxaven en el mural, amb un fil musical de fons. Les paraules més abundants foren: pau, amor, germanor, sofriment, formar part d’una mateixa família i acollida.

Finalment es va llegir el Manifest consensuat per totes les comunitats organitzadores i als que s’hi van adherir altres entitats.

150 acollits

La Comissionada de l’Ajuntament de Barcelona Sra. Lola López va informar de l’acollida d’uns cent cinquanta refugiats que havien arribat a Barcelona, procedents d’ Andalusia, que havien travessat el Mediterrani feia poc.

També, van assistir a l’acte el Sr. Oriol Amorós de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya i e Sr. Marcel·lí Joan, nou Director d’Afers Religiosos també de la Generalitat.

Es va animar els participants a seguir convocant celebracions per conscienciar la ciutadania. Tots els presents podien fer un donatiu pels refugiats i se’ls entregava com record i compromís una polsera amb la frase: “Acollim qui cerca refugi”.


Font: Quim Cervera (Justícia i Pau)

T'interessarà ...

17 Maig, 2019
La germana teresiana guardonada per la seva trajectòria, aplicant el personalisme de Mounier vinculat amb Santa Teresa en totes les etapes de la seva vida