Pàgina d'inici > Noticies

Càritas ha triplicat els seus serveis respecte el 2007

L’entitat ha fet balanç de l’acció social de 2012, en la que s’ha posat en evidència que 260.000 persones han estat ateses aquest any Càritas ha presentat, aquest dimecres al matí, l’avanç de la memòria del 2012 de la diòcesi de Barcelona, Terrassa i Sant Feliu. L’Arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, com a […]

L’entitat ha fet balanç de l’acció social de 2012, en la que s’ha posat en evidència que 260.000 persones han estat ateses aquest any

Càritas ha presentat, aquest dimecres al matí, l’avanç de la memòria del 2012 de la diòcesi de Barcelona, Terrassa i Sant Feliu. L’Arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, com a president de Càritas, ha  sigut l’encarregat de començar la roda de premsa, posant de manifest la seva preocupació per les dades obtingudes: “La meva preocupació és, sobretot, pels joves. El 53% no tenen feina, esperem que no perdin l’esperança i això sigui transitori” i ha continuat deixant clar que “nosaltres no volem dir no a ningú. Si diem que no, és perquè no tenim més mitjans per ajudar. Intentem ajudar tothom perquè Jesús s’identifica amb totes les persones i, especialment, amb els pobres i els més necessitats”.

Posteriorment, Mons. Sistach s’ha centrat en els punts bàsics de la memòria: “La pobresa es fa més extensa, més intensa, més crònica i més propera”. El Cardenal també ha tingut paraules per la pobresa infantil: “La pobresa es fa més vulnerable als infants que, normalment, són els més desprotegits de les famílies” i pel problema dels desnonaments: “Hi ha molts habitatges buits i moltes famílies sense habitatge. La nostra imaginació i la nostra generositat hauria d’ajudar-nos en aquest problema”. Per últim, ha recordat que estem al Nadal i que “aquest temps tracta de compartir els nostres béns amb els que en tenen menys”.

A l’acte també ha assistit Mn. Salvador Bacardit, delegat episcopal, i les caps d’acció social de les diòcesis de Càritas de Sant Feliu, Terrassa i Barcelona (Conxa Marqués, Pilar Taché i Carme Trilla, respectivament). Les caps d’acció social han estat les encarregades d’explicar l’avanç de la memòria de Càritas del 2012.

Pobresa més extensiva, intensiva, crònica i propera

Tenint en compte que la diòcesi de Barcelona està formada per 5 milions d’habitants, Càritas ha atès aquest 2012 a 260.000 persones, un 3% més que l’any anterior i el doble de persones respecte el 2007. L’entitat també ha triplicat el servei donat a les persones respecte el 2007.

La pobresa es fa més crònica en tant que el 72% de les famílies ateses ja havien rebut ajuda en anys anteriors. Això ha suposat un 11% d’augment respecte fa tres anys. Més intensa perquè com ha dit el Cardenal “existeix una pobresa severa amb quatre mancances: sostre, feina, autoestima i menjar”. També la pobresa és més extensa ja que el nombre de persones ateses, com indiquen les dades anteriors, ha seguit creixent aquest any. I, per últim, hi ha una pobresa també propera en tant que cada cop són més els espanyols que són atesos per Càritas (suposen un 43% del total).

Pobresa infantil

La pobresa fa més vulnerables els infants. I és que una de cada tres persones ateses a la diòcesi de Barcelona són menors de 16 anys, una proporció molt per sobre de la mitjana a Catalunya, que és d’una per cada cinc.

Habitatge

Els desnonaments són notícia gairebé cada dia. Per aquest motiu, Càritas ha dedicat la major part de les ajudes econòmiques (un 71%) a l’habitatge. No és tampoc d’estranyar que, respecte de l’any passat, els ajuts a la hipoteca s’hagin multiplicat per tres. I és que les persones sense habitatge és molt més fàcil que caiguin en l’exclusió social.

Recursos i finançament

Càritas ha destinat gairebé 25 milions d’euros en ajudes. El número de donants en plena crisi ha augmentat tot i que l’import de les donacions ha disminuït. Tot i això, encara resta per comptabilitzar la recollida de la campanya de Nadal. En aquest sentit, el Cardenal ha expressat que l’Arxidiòcesi de Barcelona ha cedit 30 locals i immobles al servei de Càritas.

Finalment, l’Arquebisbe de Barcelona ha acabat fent partícips als mitjans de comunicació: “Vosaltres sou els que heu de sensibilitzar. Així que us demanem que ens ajudeu a ajudar”. El proper diumenge serà el moment de solidaritat ja que es farà el Concert solidari de l’Orfeó Gracienc per tal de recaptar fons a favor de Càritas.

T'interessarà ...