Pàgina d'inici > Noticies > Càritas

Cardenal Sistach: “Hem d’obrir el cor i les mans per acollir els pobres”

Aquest 2013, Càritas ha atès a més de 275.000 persones, nombre que equivaldria als aforaments de dos camps de futbol del Barça i dos del camp de l’Espanyol

Coincidint amb el dijous de Corpus Christi, Càritas ha fet balanç de la seva acció social del 2013. S’evidencia que la pobresa esdevé cada cop més extensa, intensa, crònica i profunda. Al llarg de l’any passat, es van atendre més de 275.000 persones a Càritas Diocesana, més del doble de persones que el 2007 i s’han triplicat els serveis d’ajuda a les persones en relació al mateix any. Però també es fa crònica ja que el 72% dels atesos ja havien rebut ajuda durant anys anteriors i profunda: el 79% de les persones en edat de treballar ateses per primera vegada estan a l’atur i, la majoria, sense cap prestació social. “La  desigualtat social va augmentant. Els rics cada cop són més rics i els pobres més pobres. La classe mitja ha disminuït”, ha puntualitzat el Cardenal Sistach.

Càritas és Església

El 20% de la població de Catalunya està en situació de pobresa relativa, és a dir, que tenen uns ingressos menors a 8.000€ nets anuals. Per moltes d’aquestes famílies, els ajuts de Càritas signifiquen l’única font de subsistència. Per aquest motiu, el Cardenal Sistach considera que Càritas “és un tema molt actual, profundament humà i eclesiàstic”.

Tanmateix, s’ha destacat que ha augmentat la solidaritat: més de 13.000 socis i donants, i 550 entitats han col·laborat amb la seva aportació econòmica. “S’ha de tractar molt bé a Càritas perquè són els pobres. L’Església estima als pobres i, per tant, s’ha de cuidar Càritas”, ha assegurat el Cardenal Sistach.

També s’hereta la pobresa

El creixement de l’activitat de Càritas, que s’ha triplicat, és major que el creixement de persones ateses, segons Carme Trilla, cap d’acció social de la diòcesi de Barcelona. I és que l’entitat ja compta amb més de 520 punts d’atenció.

Càritas destina gairebé 6 milions d’euros en ajuts directes a les famílies per a necessitats bàsiques. D’aquests, el 39% va destinat a la infància ja que un de cada tres menors està en situació de vulnerabilitat. El 33% es dóna per a l’ajuda amb l’habitatge i el 23% per als aliments. Segons Jordi Roglà, fins ara director de Càritas, “s’hereta la riquesa però també la pobresa”.

T'interessarà ...