Pàgina d'inici > Noticies

Cardenal Sistach: “Cap comunitat cristiana pot oblidar-se dels pobres”

El Cardenal Lluís Martínez Sistach presideix l’acte inaugural de les 49 Jornades de qüestions de pastoral  de Castelldaura recordant el magisteri de Benet XVI i del Papa Francesc destacant l’intima vinculació entre Fe i Caritat  L’Arquebisbe de Barcelona ha expressat en la seva al·locució l’íntima relació entre la Fe i la Caritat: “Sabem que la naturalesa íntima de [...]

El Cardenal Lluís Martínez Sistach presideix l’acte inaugural de les 49 Jornades de qüestions de pastoral  de Castelldaura recordant el magisteri de Benet XVI i del Papa Francesc destacant l’intima vinculació entre Fe i Caritat 

L’Arquebisbe de Barcelona ha expressat en la seva al·locució l’íntima relació entre la Fe i la Caritat: “Sabem que la naturalesa íntima de l’Església s’expressa en una triple tasca: anunci de la Paraula de Déu (kerigma, martyria), celebració dels sagraments (leiturgia) i servei de la caritat (diakonia). Són tasques que s’impliquen mútuament i no es poden separar l’una de l’altra. Com va afirmar Benet XVI, “per a l’Església, la caritat no és una mena d’activitat d’assistència social que també es podria deixar a d’altres, sinó que pertany a la seva natura i és manifestació irrenunciable de la seva pròpia essència” (Déu és amor, 25). I recordant al Papa Francesc ha afegit: “el cor de Déu  té un lloc preferencial pels pobres, fins el punt que Ell mateix “es feu pobre” (2Co 8,9) (N.197). Per l’Església l’opció pels pobres és una categoria teològica abans que cultural, sociològica, política i filosòfica”.  

[Opus Dei]

El cardenal Robert Sarah ha afirmat aquest dimarts durant el primer dia de les Jornades de Castelldaura que “el món cada vegada és més sensible a les necessitats dels altres homes”. 

Unes 200 persones han assistit als actes, on també han intervingut els representants de Càritas, la Comunitat de sant Egidi i el Braval, que han respòs a diverses preguntes del públic assistent sobre la relació entre la caritat i l’evangelització.

El president del Pontifici Consell Cor Unum, que es dedica a dur a la pràctica les iniciatives humanitàries del papa Francesc, ha dit que durant el pontificat de Joan Pau II es van multiplicar les organitzacions caritatives i les seves activitats. Ha afegit que aquestes entitats han “d’imprimir en tota la pastoral de la caritat de l’Església aquest horitzó evangelitzador” perquè “la caritat és el camí a través del que l’home pot conèixer qui és Déu”. Ha lamentat que “fins i tot en el nostre llenguatge cristià, el terme caritat ha decaigut simplement en el significat banal de l’almoina” i ha reivindicat que “l’amor no és igual que la caritat”, que ha definit com “entregar-se als altres” o “donar la vida”. Ha explicat que les organitzacions d’ajuda de l’Església “senten la temptació de desfer els seus vincles amb l’Església i identificar-se completament amb les ONG” però els ha demanat que no ho facin perquè “no són mera filantropia” sinó convé que “no se separi el servei de la caritat de la missió de d’evangelització”.

Precisament la relació entre la caritat i l’evangelització ha estat un dels temes que s’han tractat a la taula rodona que ha moderat la subdirectora de l’Agència Catalana de Notícies, Anna Nogué. La presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonès, ha explicat que “no som un servei social més del territori perquè compartim amb els altres l’amor de Déu” i ha indicat que considera que hi ha hagut un gran augment del voluntariat durant els últims anys, on ha volgut destacar especialment el paper de la xarxa veïnal i familiar. Per la seva banda, el president de la Comunitat de Sant Egidi a Barcelona, Jaume Castro, ha indicat que “la vida lluny dels pobres no és garantia de felicitat” i ha explicat que “el voluntariat és un servei gratuït on veritablement vius la joia de donar”. Finalment, el president del Braval, Josep Masabeu, ha apuntat que “hi ha molta més gent generosa del que ens pensem” però ha lamentat que “no té visibilitat als mitjans”, i ha exposat que un voluntari, pel fet de ser una persona que es dedica als altres ja “està a l’avantsala de la trobada amb Déu”.

El mossèn Joan Galtés durant la seva conferència ha mostrat com l’Església des del primer moment ha viscut la caritat com a element essencial de la vida cristiana. Ha explicat que ja els primers cristians gaudien d’una certa organització en el l’exercici de la caritat, que es va desenvolupar amb el pas dels segles en diverses manifestacions: col·lectes, rescat de captius, institucions de beneficència, hospitals, promoció de la pau, cases de misericòrdia i iniciatives de caràcter educatiu obertes als més necessitats. Ha conclòs que la caritat, “no es tracta d’una mena d’activitat assistencial que es pot deixar de fer si ja la fan altres institucions de la societat”, sinó que pertany a la “natura intima de l’Església”.

També han participat a les Jornades l’Arquebisbe de Barcelona, Card. Lluís Martínez Sistach; el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Dr. Armand Puig; el vicari de la prelatura de l’Opus Dei a Catalunya, Dr. Antoni Pujals; el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i el director del Centre Sacerdotal Rosselló, Dr. Albert Ribot.

 

 

 

T'interessarà ...