Cardenal M. Sistach: “L’important és la diòcesi”

L’Administrador apostòlic de Barcelona ha comparat l’arxidiòcesi amb un tren en què el bisbe és el maquinista i, per fer el canvi de maquinista, no cal parar el tren perquè la diòcesi ha de seguir el seu camí

Ja és oficial. El Papa Francesc ha acceptat la renúncia del Cardenal Martínez Sistach. Així s’ha transmès aquest migdia en una roda de premsa en què el fins ara Arquebisbe de Barcelona ha fet un repàs del seu pontificat, dels “12 anys que he servit a aquesta diòcesi de Barcelona, on vaig néixer, vaig ser prevere i vaig ser bisbe auxiliar”. Acompanyat per Mons. Sebastià Taltavull, el Dr. Lluís Martínez Sistach ha comunicat que serà l’Administrador Apostòlic fins el proper 26 de desembre, data en què Mons. Juan José Omella prendrà possessió del càrrec. “És un bisbe proper, senzill, amb molta inquietud social”, ha remarcat el Cardenal Martínez Sistach, qui ha equiparat a la diòcesi amb un tren en què el maquinista és el bisbe: “L’important és la diòcesi. El bisbe, com un tren, és un maquinista i el canvi de maquinista no ha de parar el tren. S’ha de mantenir la dinàmica de la diòcesi”.

Repàs al seu ministeri

El Congrés de Pastoral de les Grans Ciutats, la creació de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, les obres arquitectòniques del Palau Episcopal, l’acabament de la nau interior de la Basílica de la Sagrada Família i la posterior dedicació de Benet XVI o la Missió Metròpoli. Tots ells són fets que el Cardenal M. Sistach ha destacat i explicat, amb detall, en la roda de premsa.

Sobre l’Arquebisbe electe

L’Administrador apostòlic ha comunicat que Mons. Juan José Omella serà el seu successor al capdavant de l’Arxidiòcesi de Barcelona. “Hi ha bisbes que se situen de seguida i segur que s’adaptarà. Pot fer un treball immediat”, ha comentat el Cardenal Martínez Sistach qui confia plenament en la decisió del Papa Francesc: “Estic satisfet. La meva confiança amb el Papa Francesc és plena perquè sé que busca el bé de l’Església i, per tant, si ha escollit a Mons. Omella és perquè creu que és la persona adequada pel càrrec (…) Ajudem-lo i servim-lo”. Tot i que l’Arquebisbe electe no és català -però sí que va néixer en una diòcesi catalana i parla català- el Dr. Lluís Martínez Sistach creu que això no és cap inconvenient: “El bisbe de Roma, que és el Papa, és argentí, no italià. L’important és la persona, si és competent i apta”.

En la festivitat de Sant Esteve, Mons. Juan José Omella prendrà possessió del seu nou càrrec. Preguntat per la data del 26 de desembre, el Cardenal Martínez Sistach ha contestat que ha estat “escollida pels dos” de manera consensuada, ja que del 5 al 8 desembre hi ha “un pont enorme” i el 20 hi ha eleccions generals.

Sobre el seu futur

El que serà Arquebisbe emèrit de Barcelona no deixarà de treballar. Ans al contrari. Treballarà en la Fundació Antoni Gaudí on “ja estem preparant la traducció al japonès, brasiler, anglès i francès” del llibre basat en les conclusions del Congrés Internacional de Pastoral de les Grans Ciutats. També treballarà a la cúria vaticana, ja que “sóc membre de 4 o 5 dicasteris romans encara”. També farà algun llibre o potser portarà una parròquia tot i que “no he tingut temps de pensar-ho perquè el ritme de la diòcesi no m’ha deixat”. Tanmateix, ha admès que “no vull immiscir-me en res de la diòcesi” ja que “sóc responsable i conscient per no estar on no em toca”. De moment, s’ha convocat una missa d’acció de gràcies a la Basílica de la Sagrada Família per al proper 13 de desembre.

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

17 Juny, 2019
L’Hospital del Sagrat Cor s’estableix a la parròquia dos dies al trimestre per atendre les necessitats bàsiques dels sense sostre
17 Juny, 2019
El sacerdot Josep María Alsina ofereix un decàleg mostrant les raons per les quals el Cor de Crist arriba als joves
14 Juny, 2019
L’ARA i la Fundació La Caixa donen 20.000 euros a Santa Anna i a l’Hospital Sagrat Cor per la seva tasca en l’hospital a peu de carrer