Pàgina d'inici > Noticies

Campanya per tornar a recuperar la festa de Santa Eulàlia enlloc de la Laia

La campanya, a més de recollir signatures per presentar-les a l’alcalde de Barcelona,  vol donar a conèixer entre la ciutadania una figura cabdal que avui es troba una mica oblidada [Flama.info Font: Catalunya Cristiana] Un jove matrimoni barceloní acaba d’iniciar una campanya perquè, en l’any del Tricentenari del setge de la ciutat, les banderoles i [...]

La campanya, a més de recollir signatures per presentar-les a l’alcalde de Barcelona,  vol donar a conèixer entre la ciutadania una figura

cabdal que avui es troba una mica oblidada

[Flama.info Font: Catalunya Cristiana]

Un jove matrimoni barceloní acaba d’iniciar una campanya perquè, en l’any del Tricentenari del setge de la ciutat, les banderoles i cartells de la festa major d’hivern de Barcelona incorporin una representació de santa Eulàlia més autèntica. Ignasi Díaz Ventura i Mercè Prevosti Vives, tots dos mestres de religió en escoles públiques, encapçalen una campanya de recollida de signatures a través d’Internet perquè l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, tingui en compte aquesta reivindicació: “Li demano, Sr. Alcalde, que en aquest any del Tricentenari, els cartells i banderoles tornin a estar dedicats a la nostra patrona, santa Eulàlia, model de defensa de les llibertats”. A través de la plataforma change.org i de les xarxes socials la campanya ha rebut ja el suport de més de 1.000 persones.

Qui era Santa Eulàlia?

La campanya, a més de recollir signatures per presentar-les a l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, vol promoure i donar a conèixer entre la ciutadania una figura cabdal que avui es troba una mica oblidada. Per als impulsors de la iniciativa els valors religiosos es troben a l’ADN de la cultura catalana i el cas de Santa Eulàlia n’és un bon exemple: “Catalunya sense el cristianisme no és Catalunya, és una altra cosa”. Ignasi Díaz demana a les administracions públiques coherència amb la història, en un sentit positiu, tot reconeixent i fent palès que el cristianisme ha estat decisiu en la configuració de la identitat catalana”.

En el seu afany per oferir alternatives, Ignasi Díaz Ventura, fins i tot proposa un nou disseny de banderoles i cartells inspirat en la bandera de santa Eulàlia. La il·lustració és obra de Picanyol, reconegut artista català que en els últims anys ha treballat diverses vides de sants. “La il·lustració d’en Picanyol ofereix una imatge de la santa més fidel a la iconografia original, amb els símbols de la palma i la creu, molt semblant a la imatge original que apareix a la bandera”, explica el responsable de la campanya tal i com informa Catalunya Cristiana.

La mateixa Generalitat, amb motiu de la commemoració del Tricentenari, ha escollit una imatge de marca que recupera l’aspa en forma de creu, instrument de tortura en la qual la tradició assegura que va ser martiritzada la jove santa sarrianenca.

 Resposta de l’alcalde Xavier Trias

“He rebut la seva petició que els cartells i banderoles de la Festa Major de Barcelona del 12 de febrer es dediquin a Santa Eulàlia, i no a la Laia. Les Festes de Santa Eulàlia són una cita ineludible del calendari festiu de Barcelona que compta amb una gran tradició i història. La nostra ciutat hi llueix el seu imaginari festiu i la cultura popular i tradicional n’és protagonista. Santa Eulàlia és Patrona de Barcelona i un dels símbols de les llibertats de la nostra ciutat. Des de fa uns anys, la Laia és també la festa dels més menuts, un homenatge als nens i les nenes de la ciutat que representen tot el nostre futur. Així s’ha reflectit en els cartells i banderoles dels darrers anys.

No obstant, des de l’Ajuntament pensem que, més enllà que el contingut del programa s’adreci de manera especial als nens i les nenes, els elements publicitaris d’aquest esdeveniment han de fer referència a les Festes pel seu nom, és a dir, Santa Eulàlia. De fet, la darrera edició ja incloïa aquesta referència, i per l’any vinent, com vostè demana, hem previst treure l’apel·latiu la Laia i només anomenar-les Festes de Santa Eulàlia”.

T'interessarà ...