Camí cap a la Pasqua

Comença la Quaresma, un període de 40 dies de reflexió i preparació que convida a repensar en la vida i convertir-se, intensificant el dejuni, la pregària i l’almoina

El Dimecres de Cendra s’engega un nou temps litúrgic de preparació camí cap a la Pasqua: la Quaresma. Es caracteritza per tenir una durada de 40 dies, que recorda als 40 dies que Jesús va passar al desert, els 40 dies de Moisès al Sinaí o els 40 dies que va durar el diluvi universal. Però la Quaresma és molt més que un període de temps: és una etapa de reflexió i de preparació per a celebrar la mort que dóna vida.

Convertir-se

Des de l’Antic Testament, tres característiques defineixen el temps de penitència: el dejuni, la pregària i l’almoina. El dejuni significa saber desprendre’s de les coses; la pregària, tot i ser constant, s’ha d’accentuar en aquest temps de manera que s’intensifiqui la relació personal amb Déu; i l’almoina vol dir compartir-ho tot, especialment amb els més pobres. En l’Antic Testament, aquestes característiques es presenten sense que s’especifiqui gaire la seva naturalesa però Jesús, per mitjà del Sermó de la Muntanya, ho viu amb una experiència de solidaritat vers els seus germans.

Morat, color de la Quaresma

Tot temps litúrgic té el seu color. La Quaresma, com l’Advent, utilitza el morat ja que ambdós són períodes de preparació. També és el mateix color litúrgic que s’empra per als funerals, ja que vol reflectir la tristesa però també l’esperança vers la vida eterna.

El Papa Francesc proposa als fidels que durant la Quaresma tinguin cara de Pasqua, ja que “hi ha cristians la opció dels quals sembla ser la d’una Quaresma sense Pasqua”. Durant aquests 40 dies, els cristians han de repensar la seva vida i convertir-se, canviar de xip.

Catecumenat

La Quaresma també és un temps important per als catecúmens, que s’iniciaran en el cristianisme amb una vetlla pasqual. Els catòlics han de pensar en aquells que seran batejats ja que han de ser bons testimonis: els han d’acollir i acompanyar en el seu procés de fe. I és que el camí cap a la Pasqua ha de ser solidari i no solitari.

Lectures

L’estructura dels cinc diumenges de Quaresma és bastant semblant en els tres cicles litúrgics. En el primer diumenge, es llegeix el relat de les temptacions de Jesucrist segons els diversos evangelistes; en el segon, la transfiguració de Jesús; i els altres són textos de preparació al bateig. En aquest cicle B, es llegiran tres fragments de Sant Joan que van en línia amb la vida i la mort, com a anticipació del que se celebra a la Setmana Santa. 

T'interessarà ...

22 Maig, 2019
El reportatge de cristians perseguits exposa la greu situació de la llibertat religiosa al món