Boko Haram a Nigèria

El sacerdot nigerià, Jude-Marie Ezeigbo, assegura que cal resar per la conversió del grup terrorista islàmic

Nigèria ha arraconat a Boko Haram, segons explica l’últim reportatge de Rome Reports d’aquesta setmana. Aquesta amenaça està lluny de desaparèixer en un país; que porta des de 2009 sofrint els atacs indiscriminats del grup terrorista, més que els que ocupen els grans titulars.

“No ha acabat l’amenaça. Per desgràcia, a més, tenen suports i no sembla que ningú vulgui tocar-los per posar fi a això” ha explicat JudeMarie Ezeigbo un sacerdot nigerià. “Però, enmig d’aquesta crisi, tenim l’esperança que, al final del dia, hi haurà una sortida. Com a cristians la veritat és que la fe és la roca en la qual recolzem la nostra supervivència” ha assegurat.

Boko Haram

L’acció dels jihadistes ha produït un milió set-cents mil desplaçats interns i refugiats que malviuen en camps com aquest; en països com Txad, Níger i Camerun que també han sofert atacs dels radicals.

Els cristians estan en el punt de mira d’aquest grup. En 2014 van segrestar a 270 estudiants de l’escola de Chibok. A l’inici de l’any van repetir segrest a una altra escola. Es van portar a 113 a les quals després van alliberar  excepte a una, l’única nena cristiana. El pare JudeMarie és sacerdot nigerià i estudia a Roma des de fa 3 anys. Diu que malgrat les amenaces, els cristians resisteixen.

Nigèria

Nigèria és un país amb ingents recursos naturals com el petroli. No obstant això, també és un dels països més corruptes i amb més desigualtat social del món. El pare JudeMarie lamenta que aquesta combinació de pobresa i corrupció sigui el brou de cultiu per a aquest tipus de terroristes.

“Nigèria és un país ric i beneït. El fet que estiguem sofrint el que estem sofrint significa que hem posat a Déu a un costat i hem decidit seguir endavant”. Explicava el sacerdot. “Tenim prou per a les nostres necessitats però mai prou per a la nostra avarícia, perquè l’avarícia està a l’ordre del dia”.

Moltes víctimes al seu pas

Més de 20.000 persones han estat assassinades a les mans de Boko Haram que no solament sotmet a les seves víctimes a terribles tortures físiques sinó també a terror psicològic.“El 25 de febrer de 2014, quatre grups de Boko Haram van envair un centre religiós i a tots els homes que van trobar els van massacrar. A les dones les hi van portar als seus camps. Una religiosa que va aconseguir escapar ens va explicar aquesta història. Abans d’acatar, Boko Haram envia missatges i cartes, senyals que anuncien que van a perpetrar un atemptat”.

El cristianisme

El pare JudeMarie assegura que el martiri forma part de l’essència del cristianisme però, al mateix temps, demana ajuda internacional per acabar amb la violència que assota el seu país. En aquest panorama els cristians usen l’única arma que coneixen.

“Hem de resar per perseverar, poder aguantar i no perdre la fe. I hem també de resar per la conversió dels terroristes perquè, com Crist va dir en la creu, “perdona’ls Senyor perquè no saben el que fan”. No coneixen la llum de Crist”. El sacerdot explica que bona part de la missió de l’Església a Nigèria serà ajudar a les noves generacions a creure que un altre país és possible

T'interessarà ...