Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

Bermejo, un clàssic de la Catedral

L’artista renaixentista va pintar ‘La Pietat d’en Desplà’ però també és autor del vitrall ‘Noli me tangere’ que es troba a la capella del baptisme

La Catedral de Barcelona deu el seu esplendor als nombrosos artistes que han realitzat obres d’art que avui dia formen part d’una riquesa cultural inqualificable. Entre aquests, es troba Bartolomé Bermejo, un pintor cordovès nascut l’any 1440 que va fer “les millors pintures del renaixement que es troben a Barcelona” segons considera el Dr. Martí Bonet. Bermejo és l’autor de dos grans tresors de la Catedral: el quadre ‘La Pietat d’en Desplà’ i el vitrall Noli me tangere.

Bartolomé Bermejo i Lluís Desplà

Dins de la sala capitular hi ha la famosa pintura que representa el descendiment de la creu, de Bermejo (1490). Aquest artista el va pintar per a la capella privada de l’ardiaca Lluís Desplà, que morí el 1524. En la pintura hi ha sant Jerònim i el donant agenollat.

Del canonge Lluís Desplà se saben moltes coses: l’any 1490 Desplà era ardiaca del bisbe Borja Pere Garcia (1490-1505). A aquest prelat el va seguir Enric Cardona Enríquez (1505-1512) però aquest només tenia 18 anys i qui realment manava era Desplà, que havia estat escollit bisbe pels canonges, tot i que el Papa no el va acceptar com a tal.

Desplà va ser ardiaca major de la Catedral i rector de nombroses parròquies del bisbat. El seu enfrontament amb el veguer, els consellers i el bisbe per la defensa dels privilegis eclesiàstics li van crear enemics, que van obtenir del Papa una lamentable condemna envers Desplà. Entre 1506 i 1509 va ser diputat del “General”. Va residir a la casa canonical destinada a l’ardiaca i la va convertir en un palau senyorial. Va ser aquí quan Desplà va encarregar a l’artista Bermejo la taula de la Pietat per a presidir la capella de la casa, on ell hi figura retratat com a donant. Va ser home de confiança dels reis Joan II i Ferran II, que al 1481 el va fer visitador de les obres del monestir de Montserrat.

La seva sepultura, actualment en el Museu de la Catedral, va ser coberta amb una làpida de marbre amb la seva efígie, encarregada l’any 1539 pel seu nebot Francesc Gralla i Desplà a l’escultor Girolamo Cristóforo.

Noli me tangere

Una altra obra de Bermejo és el vitrall situat a la capella del baptisme, just a l’entrada de la Catedral. El vitrall representa l’aparició de Jesús a Santa Maria Magdalena, l’escena Noli me tangere, i està emplomat amb grisalla pel mestre Gil Fontanet, segons el projecte del pintor.

T'interessarà ...