Benet XVI recorda la seva estada a Barcelona

El dimecres 10 de novembre de 2010, el Sant Pare Benet XVI, durant el decurs de l’audiència general, a l’Aula Pau VI,  va recordar amorosament la seva estada a Barcelona per consagrar la basílica de la Sagrada Familia el proppassat diumenge dia 7. Va assegurar que en la seva visita desitjava “confirmar en la fe” [...]

El dimecres 10 de novembre de 2010, el Sant Pare Benet XVI, durant el decurs de l’audiència general, a l’Aula Pau VI,  va recordar amorosament la seva estada a Barcelona per consagrar la basílica de la Sagrada Familia el proppassat diumenge dia 7. Va assegurar que en la seva visita desitjava “confirmar en la fe” a tot el poble cristià.

Referint-se a Antoni Gaudí i la seva obra la va qualificar de “lloança a Déu feta pedra” i va fer esment de les virtuts del servent de Déu qui “va ser capaç de realitzar en el cor de la ciutat un edifici digne de Déu i, per tant, dignes de l’home”.

El Sant Pare va recordar també, molt afectuosament, la visita a al Nen Deu: “ per la tarda vaig visitar l’Obra beneficio social del Nen Deu, iniciativa eclesial on es posa de manifest que la caritat és el distintiu de la condició cristiana”. Esmentat que es un lloc on es realitza un treball basat en que ““l’ésser humà val pel que és, i no només pel que fa” i “on tot parla d’amor, del respecte i la dignitat de la persona, de profunda joia”.

També va mencionar, com a afeccionat a la música, la seva satisfacció per haver escoltat, en la cerimònia de dedicació, el Virolai i el Nigra Sunt, dedicats a la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya.

Les seves paraules sobre la visita a Barcelona i la Sagrada Familia ha estat: “Diumenge vaig tenir una joia realment gran de presidir, a Barcelona, la Dedicació de l’Església de la Sagrada Família, que he declarat com a Basílica Menor. En contemplar la grandesa i la bellesa d’aquest edifici, que convida a elevar els ulls i l’ànima al cel, vers Déu, vaig recordar els grans edificis religiosos, com ara les catedrals de l’Edat Mitjana, que han marcat profundament la història i la imatge de les principals ciutats d’Europa. Aquesta esplèndida obra -rica en simbolisme religiós, preciós en l’entrellaçament de les formes, en el joc fascinant de llum i color- gairebé una immensa escultura en pedra, el fruït d’una fe profunda, de la sensibilitat espiritual i del talent artístic d’Antoni Gaudí, ens refereix al veritable santuari, el lloc de culte real, el Cel, on Crist s’elevà a comparèixer davant Déu en favor nostre (cf. Hb 9,24).

El genial arquitecte, en aquest magnífic temple, ha representat admirablement el misteri de l’Església, a la qual els fidels s’incorporen pel baptisme com pedres vives per la construcció d’un edifici espiritual (cf. 1 Pt 2,5). L’Església de la Sagrada Família va ser concebuda i dissenyada per Gaudí com una gran catequesi sobre Jesucrist, com un himne de lloança al Creador. En aquest edifici tan imponent, va posar el seu geni al servei de la bellesa. En efecte, l’extraordinària capacitat expressiva i simbolica de la former i els motius artístics, així com les tècniques innovadores d’arquitectura i escultura, evoquen la Font suprema de tota bellesa. El famós arquitecte considera aquest treball com una missió en qual s’hi involucrava tota la persona. Des del moment en què va acceptar el treball de la construcció d’aquesta església, la seva vida va estar marcada per un canvi profund. Juntament amb una intensa pràctica de l’oració, el dejuni i la pobresa, va sentir la necessitat de preparar-se espiritualment per a poder expressar en la realitat material el misteri insondable de Déu. Es pot dir que, tot i que Gaudí va treballar en la construcció del temple, Déu estava construint en ell l’edifici espiritual (cf. Ef 2:22), enfortint-se en la fe i creixent en la intimitat amb Crist. Inspirat contínuament per la natura, pel Creador, i dedicat amb passió a conèixer la Sagrada Escriptura i la litúrgia, va ser capaç de realitzar en el cor de la ciutat un edifici digne de Déu i, per tant, dignes de l’home.

A Barcelona vaig visitar l’Òbra del “Nen Déu”, una iniciativa de centenària, estretament vinculada a la arxidiòcesi, on són tractats, amb professionalitat i amor, els nens i joves amb discapacitats. Les seves vides són preciosos als ulls de Déu i constantment ens conviden a sortir del nostre egoisme. En aquesta casa, vaig participar de la joia i de la caritat profunda i incondicional de les Germanes Franciscanes dels Sagrats Cors, del treball generós dels metges, educadors i molts altres professionals i voluntaris que treballen amb dedicació encomiable a la institució. També vaig beneir la primera pedra d’una nova residència que formarà part d’aquest treball, on tot parla de caritat, del respecte i la dignitat de la persona, de profunda joia, perquè l’ésser humà val pel que és, i no només pel que fa.

Mentre era a Barcelona, vaig resar intensament per a les famílies, cèl·lules vitals i l’esperança de la societat i de l’Església. També vaig recordar els qui pateixen, especialment en aquests temps de dificultats econòmiques greus. Vaig fer present, al mateix temps, als joves -que m’han acompanyat durant tota la visita a Santiago i Barcelona amb el seu entusiasme i alegria- que descobreixin la bellesa, el valor del matrimoni i el compromís, en el uè un home i una dona formen una família, que generosament acullen la vida i l’acompanyen des de la concepció fins a la seva fi natural. Tot el que es fa per donar suport al matrimoni i la família, per ajudar als necessitats, tot allò que fa créixer la grandesa de l’home i la seva dignitat inviolable, contribueix a la millora de la societat. Cap esforç és inútil en aquest sentit.”

El Papa digué que espera que el seu viatge serveixi per augmentar la fe dels cristians d’Espanya i del món. Benet XVI s’acomiadà recordant que el proper agost tornarà a visitar-nos per la Jornada Mundial de la Joventut a Madrid: “ Demano al Senyor que beneeixi copiosament als Pastors i fidels d’aquestes noble terres, per tal que creixien en la fe i la trametin en valentia, essent cristians com a ciutadans i ciutadans com a cristians. Tornaré a España per la celebració de la Jornada Mundial de la Joventut. De nou, moltes gràcies a tots”.

T'interessarà ...

17 Maig, 2019
La germana teresiana guardonada per la seva trajectòria, aplicant el personalisme de Mounier vinculat amb Santa Teresa en totes les etapes de la seva vida