Pàgina d'inici > Noticies

Beatificació de màrtirs del segle XX a Tarragona

[Conferència Episcopal Tarraconense] El 13 d’octubre de 2013 tindrà lloc a Tarragona la cerimònia de beatificació de màrtirs del s. XX a Espanya L’Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola, reunida a Madrid els dies 19 a 22 de novembre de 2012, ha decidit que la cerimònia de beatificació de màrtirs del segle XX a […]

[Conferència Episcopal Tarraconense]

El 13 d’octubre de 2013 tindrà lloc a Tarragona la cerimònia de beatificació de màrtirs del s. XX a Espanya

L’Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola, reunida a Madrid els dies 19 a 22 de novembre de 2012, ha decidit que la cerimònia de beatificació de màrtirs del segle XX a Espanya, prevista pel diumenge 13 d’octubre de 2013, se celebri a Tarragona.

La seu elegida, Tarragona, compta amb una gran història de fe cristiana i martirial, ja que els protomàrtirs hispans, en el segle III, són el bisbe de Tarragona, Fructuós i els seus dos diaques Auguri i Eulogi. A més, en aquesta ocasió, són de Tarragona 147 màrtirs dels que seran beatificats, entre ells el que va ser Bisbe Auxiliar de l’arxidiòcesi, Manuel Borràs, i 66 preveres diocesans.

Pròximament, es donaran més detalls de la cerimònia de beatificació, l’organització de la qual correspon a l’Oficina per a les Causes dels Sants de la Conferència Episcopal Espanyola, juntament amb l’arxidiòcesi amfitriona.

El Pla Pastoral de la Conferència Episcopal Espanyola recull, com una de les grans accions inscrites en l’Any de la Fe, la beatificació de màrtirs del segle XX a Espanya. En el Pla es recorden les paraules del Papa Benet XVI quan, precisament en convocar l’Any de la Fe, va assenyalar que “per la fe, els màrtirs van lliurar la vida com a testimoni de la veritat de l’Evangeli, que els havia transformat i fet capaços d’arribar, amb el perdó dels seus perseguidors, fins el do d’amor més gran”.

[Arquebisbat de Tarragona]

L´Assemblea plenària de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) reunida aquesta setmana a Madrid ha aprovat, el dijous 22 de novembre, que la beatificació del bisbe auxiliar de Tarragona Mons. Manuel Borràs i companys així com de la resta de causes de les diòcesis de l´Estat espanyol aprovades fins ara, es facin a Tarragona, atesa que una bona part dels màrtirs pertanyen a aquesta arxidiòcesi. La cerimònia de beatificació tindrà lloc el diumenge 27 d´octubre de 2013, en el marc de l´Any de la Fe.

Són 33 les causes incoades a tota Espanya i s´espera passin de 500 les persones beatificades. Entre aquestes causes hi ha dos bisbes màrtirs, els servents de Déu Salvio Huix, bisbe de Lleida i Manuel Borràs, bisbe auxiliar de Tarragona. Dels 147 màrtirs de l´arxidiòcesi hi ha 66 preveres seculars nascuts amb i amb diversos encàrrecs pastorals a l´Església de Tarragona. El Sr. Arquebisbe, durant l´Assemblea Plenària de la CEE, ha manifestat que aquesta beatificació i l´exemple dels màrtirs és un gran impuls per a la vida cristiana i la nova evangelització.

El Pla Pastoral de la CEE recull com una de les grans accions, inscrites en l´Any de la Fe, la beatificació de màrtirs del segle XX a Espanya. En el Pla es recorden les paraules del papa Benet XVI quan, precisament en convocar l´Any de la Fe, va assenyalar que “per la fe, els màrtirs van lliurar la seva vida com a testimoni de la veritat de l´Evangeli, que els havia transformat i fet capaços de arribar fins al més gran do de l´amor amb el perdó dels seus perseguidors “.

A remarcar que aquesta potser sigui la beatificació del major nombre de màrtirs, en una sola cerimònia de la història. Fins ara, la beatificació més multitudinària va tenir lloc a la plaça de Sant Pere, al Vaticà, el 28 d´octubre de 2007.

El decret de beatificació dels Servents de Déu Manuel Borràs Ferré, bisbe auxiliar de Tarragona i 146 companys, martiritzats per odi a la fe d´entre 1936 i 1939 va ser aprovat a finals del mes de juny pel Sant Pare Benet XVI. 

Cal destacar que Tarragona compta amb una gran història de fe cristiana i martirial, com ho testimonien els primers màrtirs de la península, sant Fructuós, bisbe, i els seus diaques sant Auguri i sant Eulogi.

Properament es donaran més detalls de la cerimònia de beatificació, l´organització de la qual correspon a l´Oficina per a les causes dels Sants de la Conferència Episcopal Espanyola, junt amb la diòcesi amfitriona, en aquest cas l´arxidiòcesi metropolitana de Tarragona i primada.

T'interessarà ...