Pàgina d'inici > Noticies

Banca ètica: com aplicar els valors cristians a les finances

El Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia va presentar aquest dilluns una sèrie d’eines com a alternativa al sistema financer actual. En una conferència emmarcada en el cicle Els Dilluns dels Drets Humans, l’entitat va reflexionar sobre el desordre financer i la necessitat d’una banca ètica. A més, es va presentar el cas del Projecte Fiare, [...]

El Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia va presentar aquest dilluns una sèrie d’eines com a alternativa al sistema financer actual. En una conferència emmarcada en el cicle Els Dilluns dels Drets Humans, l’entitat va reflexionar sobre el desordre financer i la necessitat d’una banca ètica. A més, es va presentar el cas del Projecte Fiare, una xarxa de persones i organitzacions amb vocació de crear alternatives dins del mercat financer per construir una economia al servei d’una societat més justa .

Incorporar valors en tot el procés

Eulàlia Reguant, membre de Justícia i Pau i sòcia de Fiare, va explicar com ha de ser una banca on els valors cristians permetin assegurar la justícia social. Així, Fiare s’aplica cinc principis irrenunciables: ètica aplicada mitjançant la incorporació de valors en tot el procés financer, coherència, transparència, implicació i participació. La banca ètica vol que les persones no siguin simples clients, sinó actors d’unes finances equitatives i justes. A més, en la línia de la implicació, es demana als socis que decideixin i optin què fer amb els seus diners .

Reinvertir en projectes socials

Amb una organització cooperativista, Fiare facilita productes financers als que han quedat fora del sistema i reinverteix tots els beneficis en els propis projectes de desenvolupament pels quals aposta. D’aquesta manera, va explicar Reguant, la banca ètica busca aplicar valors cristians per “acabar amb l’individualisme, situant les accions col·lectives dels membres com una cosa indispensable i irrenunciable”.

T'interessarà ...