Pàgina d'inici > Noticies

Augmenta el deteriorament físic i mental dels atesos per Càritas

Càritas Diocesana de Barcelona presenta l’informe Llar, habitatge i salut: acció i prevenció residencial en el que es manifesten les condicions de vida de les persones ateses per l’entitat 64.000 persones, aproximadament, han estat ateses per Càritas Diocesana de Barcelona durant el 2013, un 7% més respecte l’any anterior. D’aquestes persones ateses, un 71% està [...]

Càritas Diocesana de Barcelona presenta l’informe Llar, habitatge i salut: acció i prevenció residencial en el que es manifesten les condicions de vida de les persones ateses per l’entitat

64.000 persones, aproximadament, han estat ateses per Càritas Diocesana de Barcelona durant el 2013, un 7% més respecte l’any anterior. D’aquestes persones ateses, un 71% està a l’atur, un 18% són famílies monomarentals i un 23% són persones que estan soles. Aquestes són algunes de les dades que s’han presentat aquest dimecres al matí en la presentació de l’informe Llar, habitatge i salut: acció i prevenció residencial, realitzat per Càritas Diocesana de Barcelona. A l’acte han assistit el director de Càritas, Jordi Roglà; el delegat episcopal, Mn. Salvador Bacardit i la cap d’acció social, Carme Trilla.

Jordi Roglà ha explicat que, per molt que hi hagin signes de recuperació econòmica, “no podeu oblidar les seqüeles d’aquesta crisi, que són la ruptura de les unitats familiars i l’augment de la pobresa estructural a mig termini”. I Càritas intenta combatre aquestes conseqüències amb la solidaritat i la generositat de voluntaris, socis i assalariats.

Tres eixos per combatre l’exclusió residencial

Per tal que les persones ateses puguin tenir una llar, Càritas actua en tres eixos: les ajudes econòmiques directes, el parc d’habitatges i el Servei de Mediació en Habitatge. Gràcies a tots ells, es preveu que unes 11.000 persones hauran rebut ajuts en concepte d’habitatge i, d’aquestes, 4.200 hauran dormit cada dia sota un sostre.

Els ajuts econòmics directes ascendeixen als 2 milions d’euros, especialment per al pagament dels lloguers i les hipoteques. Pel que fa al parc d’habitatges, Càritas compta amb 63 habitatges compartits, que suposen 268 places; sis centres residencials i 249 habitatges unifamiliars, destinats a 1173 persones. Però està previst que aquests últims, de cara l’any 2015, arribin a 569 habitatges.

El Servei de Mediació en Habitatge (SMH)  també presta atenció als afectats per manca de llar i ja ha evitat 455 desnonaments, negociant la reducció del deute amb les entitats bancàries.  El perfil de les famílies ateses per aquest servei són espanyols (60%), amb infants (73%) i amb taxa d’atur de les persones amb problemes de lloguer (75%) o d’hipoteca (68%).

Salut i habitatge

Càritas ha dut a terme, conjuntament amb l’Agència de la Salut Pública de Barcelona, un estudi per analitzar l’estat de salut i les condicions d’habitatge i de vida d’una mostra de persones ateses per l’entitat per a comparar-les amb el conjunt de persones residents a Barcelona. L’enquesta ha confirmat que un 20% de les famílies entrevistades ha viscut alguna vegada en una barraca, un alberg, al cotxe o al carrer.

La salut de les persones ateses per Càritas està molt deteriorada: un 80% de les dones admeten tenir un mal d’esquena crònic i 2 de cada 3, pateixen migranya. Pel que fa a la salut mental, un 70% dels atesos presenten depressió o ansietat en valors extremament alts. Per tant, es pot afirmar que existeix una relació entre les dolentes condicions d’habitatge i la mala salut, física i mental, de les persones. “La crisi està portant a una situació d’epidèmia”, ha apuntat Carme Trilla, cap d’acció social de Càritas Diocesana de Barcelona.

Amb aquestes dades, l’entitat considera que s’han de posar en marxa mecanismes per garantir el dret a un habitatge digne i reforçar al màxim els mecanismes de suport mèdic i psicològic a les famílies i persones sotmeses a les conseqüències de la crisi.

T'interessarà ...