Pàgina d'inici > Noticies > Universitats

Apropar-se a la realitat amb els ulls de Déu

La trobada d’universitaris, organitzada per la Delegació de Pastoral Universitària, va comptar amb la xerrada del Pare Alejandro Labajos, consiliari de la Universitat de Comillas

Quin és l’ADN de l’Església? A aquesta pregunta va contestar el P. Alejandro Labajos, professor i consiliari de la Universitat de Comillas, que va realitzar un recorregut històric des del naixement de Jesús fins al Papa Francesc, per tal de deixar constància que l’essència dels cristians és la forma evangèlica de mirar la realitat. Segons el jesuïta, Jesús tenia una increïble capacitat de veure i, el veure, li portava a apropar-se. “Veu, va i actua”, va admetre el P. Labajos.

Tot això va succeir en la trobada per a universitaris que va organitzar la Delegació de Pastoral Universitària al Col·legi Lestonnac i que va comptar amb la presència d’una cinquantena de joves. Tot i que aquesta trobada es realitza anualment, la novetat d’aquesta edició va radicar en la xerrada d’un convidat de luxe: el P. Labajos, que es va centrar en com els cristians han d’apropar-se a la realitat amb els ulls de Déu.

Necessitat d’un cor sencer

La trobada va començar amb una eucaristia, que va presidir Mn. Bruno Bérchez –delegat de Pastoral Universitària- i que va concelebrar el jesuïta Labajos. La homilia, a càrrec del Pare Alejandro, va tractar sobre el missatge del Papa Francesc per a la Quaresma i com és imprescindible obrir el cor en aquest temps litúrgic.

En finalitzar la missa, una jove de Comunió i Alliberament va explicar com el moviment va viure la mort de l’integrant i seminarista Marcos Pou, i com Déu els ha donat força a ells i a la seva família per tirar endavant.

Veure i actuar

En la seva ponència, el P. Labajos  va demostrar com a la Bíblia el fet de recuperar la vista significa entrar en la vida cristiana i com, sense aquesta visió del veure no hi ha vida cristiana: “Jesús veu les preocupacions dels deixebles… veure i actuar és quelcom constitutiu de la fe”. El veure de Jesús, el Papa Francesc ho fa amb gestos. Aquí és on es veu clar quin és l’adn de l’Església: carregar amb la realitat. La conclusió que s’extreu d’aquest anàlisi és que “Déu ens vol amb els ulls oberts en el món d’avui. Quan tenim els ulls oberts des de la mirada de la fe, exercitem la caritat. Qui no veu no estima. Qui veu actua”.

Tanmateix, hi ha molts catòlics que viuen la fe amb els ulls tancats degut a la fragilitat de la identitat cristiana, la dificultat per viure l’aspecte religiós en l’espai públic, la reducció intel·lectual de la fe, la reducció mística i emocional i la rigidesa formalista. El P. Labajos va proposar tres destreses per viure la fe amb els ulls oberts: el diàleg amb altres persones que són diferents, de manera que es puguin trobar punts de trobada; la realitat com a criteri de les nostres decisions; i el creixement integral, és a dir, créixer en tots els nivells.

Una pregunta oberta i els debats en grups van posar punt i final a la xerrada del jesuïta, que va acompanyar els joves en el sopar posterior.

T'interessarà ...