Antoni Gaudí, l'arquitecte de Déu

La Basílica de la Sagrada Família presenta un nou vídeo que apropa el pensament de Gaudí a través de diferents vessants artístiques

La Basílica de la Sagrada Família ha llançat un clip que repassa les diferents vessants que el cèlebre arquitecte, Antoni Gaudí, va tenir en compte a l’hora d’idear una obra, que a dia d’avui, s’ha convertit en un dels símbols més representatius de la ciutat i en el monument més visitat a nivell estatal.

Aquesta projecció i reconeixement internacional que el temple ha guanyat a través del temps no és fruit de la casualitat, sinó que ha estat possible gràcies a un procés de creació que l’arquitecte català va cuidar minuciosament fins el més mínim detall.

“Servir a Déu a través de l’arquitectura”, aquesta va ser la màxima d’Antoni Gaudí ens els catorze anys que va viure entregat a la causa per complet. “Els meus grans amics són morts, no tinc família, ni clients, ni fortunes, ni res, així puc entregar-me totalment al temple”.

A través del pensament de Gaudí és possible conèixer una mica millor el temple. Una creació que va ser concebuda clarament amb un objectiu: construir un temple on tothom hi tingui cabuda, que pertanyi a tot un poble. “El temple cristià hi pot entrar tothom, sense distinció d’edat, de sexe i de condició o posició social”. I és que Gaudí el que més va perseguir va ser crear una obra que mai deixés de ser “una bíblia de pedra”. Un rerefons que es plasma en cada detall.  

La Bellesa

“El temple ha d’inspirar el sentiment de la divinitat, amb les seves infinites qualitats i els seus infinits atributs. Les formes helicoïdals son infinites, s’enfilen enlaire, sense acabar, com l’eternitat. És com la vida espiritual de les ànimes que contemplen Déu”.

La Naturalesa

“No crec que fos un pur caprici trivial posar les nostres catedrals els vegetals de les hortes, i efectivament, crec que posar els mitjans que Déu posa a la nostre disposició per sustentar-nos i alimentar-nos és una manera d’agrair la presència d’aquests dons”.

“Aquest arbre del davant de l’obrador, aquest és el meu mestre”.

La llum

“Les vidrieres deixaran passar la llum difusa del sol i la reflectiran per tot arreu, com les obres dels homes inspirades per Déu”.  

La paraula

“L’interior del temple serà com un bosc, les voltes seran les fulles del gran arbre que plegui el poble per elevar a Déu”.

“Els pilars de la nau principal seran palmeres, són els arbres de la glòria, del sacrifici i del martiri. Els de les naus laterals seran llorers, arbres de la glòria i la intel·ligència”.  

La litúrgia

“He après la litúrgia viva seguint el cicle anyal de l’Església en els quinze densos volums de Don Gueranger”.

“La litúrgia cristiana ens dóna lliçons de la més delicada estètica pura. La litúrgia prescriu que el sagrari no pugui servir de peu a res, puig que el sagrari serveix per guardar el mateix cos de Jesucrist”.

“Els colors de la litúrgia romana no solament s’adiuen per complert en la seva significació, sinó que són nets i inconfusibles. La litúrgia tot ho té previst”.

El Sacrifici

“El sacrifici és necessari per a l’èxit de les obres. Fins i tot de les que són lentes”.

“El temple de la Sagrada Família el fa el poble, i si emmiralla. És una obra que està en mans de Déu i en la voluntat del poble”.

La mort

“La idea de la mort no la separarà mai ningú de la idea de Déu. D’aquí la tomba a l’Església”.

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

23 Juliol, 2019
Qui van ser els avis de Jesucrist? A continuació expliquem algunes de les tradicions que es coneixen dels dos sants celebrats el 26 de juliol
23 Juliol, 2019
Entrevista a l'advocat Enric Mas, nou vice-governador general de l’Orde del Sant Sepulcre per Llatinoamèrica
22 Juliol, 2019
La Fundació Pere Tarrés preveu becar les activitats d’uns 4.500 infants durant el mes d’agost