Amb fidelitat i humilitat

Entrevista a Joaquim Blas Pastor recent nomenat vicedegà de la Facultat Antoni Gaudí (FHEAH)

El Gran Canceller de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, Mons. Joan Josep Omella, ha nomenat el Dr. Joaquim Blas vicedegà de la Facultat Antoni Gaudí (FHEAG). Professor d’història de l’Església a la FHEAG i de patrologia a l’IREL, Mn. Blas, rector d’Almacelles i de Sucs (Segrià), demana a Déu “la força per rectificar cada cop que no exerceixi el càrrec amb fidelitat (de fides, fe), perquè he de creure en aquest projecte universitari, i humilitat (d’humus, terra), perquè he de fer-ho tocant de peus a terra”.

Què ens ensenyen avui els Pares de l’Església?

Els Pares -i Mares, que també n’hi ha!- de l’Església són com aquella llevadora venerable, que ens va acompanyar quan sortíem de la mare, a qui visitem de grans. La seva paraula ens refereix les beceroles de la nostra vida, però escoltant-la se’ns dibuixa el sentit del nostre futur. La veu dels Pares ens madura fins a esdevenir nosaltres també capaços d’acompanyar la naixença d’una teologia esdevinguda carn del nostre present.

Quin és el seu Pare de referència?

Ireneu de Lió. És el mestre dels meus mestres. El tracte assidu, l’enamorament i la fascinació tenen molta culpa. A banda d’això hi ha la seducció que exerceix el seu discurs: eixut i auster en la forma i ubèrrim en el pensament que apunta dibuixant magistralment el misteri de la comunió de Déu amb la nostra carn i amb la nostra història.

Com valora l’aposta de la FHEAG per la música sacra?

Els antics entenien la música com l’art d’expressar l’harmonia de l’univers. La comprensió del pensament, la història i l’art cristians és també una comprensió musical. La nostra oferta docent no podia romandre amputada d’aquesta dimensió essencial; per això, el curs vinent oferirem el primer diploma de música sacra de Catalunya.

 

Entrevista realitzada per Òscar Bardají i Martín per al Full Dominical del diumenge 13 de març de 2016

T'interessarà ...

15 Maig, 2019
Entrevista a Helena Munné, que ha acompanyat la seva mare en el procés d’envelliment i malaltia
08 Maig, 2019
Entrevista a Imma Amadeo, cap de comunicació de Maristes Catalunya i coautora del llibre "Trencar el silenci: deu rostres, deu veus"
03 Maig, 2019
Entrevista a Manuel Lecha, president de la Fundació Mambré que té l’objectiu d’acompanyar les persones sense llar en la seva lluita per accedir a un habitatge digne i per a la inserció social i laboral