Pàgina d'inici > Noticies > Educació

AEIRaval i la Fundació Pere Tarrés inauguren un nou centre socioeducatiu per atendre menors en situació vulnerable i les seves famílies

El centre es diu Espai Socioeducatiu Estel d’Assís i pertany a l’Associació Educativa Integral del Raval, federada a la Fundació Pere Tarrés

El barri del Raval ja compta oficialment amb un nou equipament d’atenció a la infància i adolescència. Es tracta del centre socioeducatiu Estel d’Assís de l’Associació Educativa Integral del Raval (AEIRaval), entitat federada a la Fundació Pere Tarrés. Aquest nou espai està ubicat en els baixos de l’edifici de la seu social del sindicat UGT de Catalunya (a la Rambla de Raval, 29). La implicació de la UGT ha estat una de les peces clau per fer possible aquest nou recurs al barri. També el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Fundació Pere Tarrés i els membres i col·laboradors de l’entitat han estat fonamentals en la realització d’aquest projecte.

Reaccions davant el nou centre

En un acte que s’ha realitzat aquesta tarda i que ha comptat amb representants de l’Ajuntament de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya, de la UGT, de la Fundació Pere Tarrés i de l’Associació Educativa Integral del Raval, els assistents han pogut veure les instal·lacions del nou centre i compartir una estona amb alguns dels educadors que els han explicat els projectes que es duen a terme des de principis de curs.

Durant l’acte, la regidora del districte de Ciutat Vella de l’Ajuntament de Barcelona, Mercè Homs, ha afirmat que “és una sort immensa comptar amb una entitat com l’AEIRaval que fa una feina tan intensa a favor de la infància i l’adolescència en un barri com el Raval força estigmatitzat” i ha remarcat que tant o igual d’important que el projecte “és poder comptar amb un espai adequat”.

Maria Valencia, presidenta del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC), ha recordat la llarga trajectòria de l’AEIRaval “treballant amb infants i adolescents els valors de l’educació en el lleure i acompanyant-los en el seu creixement” i com aquesta entitat “s’ha convertit en un centre d’acollida per a moltes persones en aquest barri”

Per la seva part, Alícia Ros, presidenta d’AEIRaval, ha afirmat que “aquest nou espai és el fruit del treball de moltes persones i que ajudarà a millorar la intervenció a través d’un projecte transversal d’atenció a infants de 3 a 16 anys i també amb les seves famílies”. També ha tingut unes paraules de record per a les persones que van lluitar per “complir aquest somni que suposa una inversió en els ciutadans del futur”.

Què aportarà el nou centre?

Amb aquest nou espai AEIRaval ha ampliat en un 24% el nombre d’infants atesos reduint les llistes d’espera, pot comptar amb espais per al treball individualitzat dels menors i les seves famílies i millorar la qualitat i la coordinació dels projectes.

El nou centre té una superfície total de 329m2 repartits en 6 espais on s’ubica la intervenció en serveis de centre obert per a infants i adolescents de 3 a 16 anys, provinents de famílies que viuen al districte o a barris propers i conflueixen en un espai obert al barri, on es promou la igualtat d’oportunitats i representen un context multicultural afavoridor de cohesió social i convivència. A més d’aquestes sales, es disposa d’un despatx per al Servei de Suport Psicosocial Familiar que l’entitat desenvolupa amb una vintena de nuclis familiars amb majors necessitats d’acompanyament especialitzat. 

Tanmateix, l’AEIRaval manté el centre obert per a joves a l’Espai Socioacadèmic Aula Oberta a l’anterior seu de l’entitat a la Rambla del Raval 7 bis amb 65 nois i noies majors de 15 anys, estudiants dels darrers cursos de secundària i formació post-obligatòria, que accedeixen al servei per a la millora de la seva promoció acadèmica i formativa, des d’un espai de treball integral.

Què és AEIRaval?

L’Associació Educativa Integral del Raval és una entitat sense afany de lucre nascuda al 2003 per desenvolupar projectes socioeducatius amb menors i les seves famílies. El seu objectiu és treballar per la defensa dels drets fonamentals dels infants i joves del barri i per la igualtat d’oportunitats de tots ells i les seves famílies, promovent l’educació com a eina per al canvi social i la realització de les persones.

L’AEIRaval és un dels 21 centres socioeducatius, la major part d’ells reconeguts com a centres oberts, vinculats a la Fundació Pere Tarrés que cada tarda obren les seves portes en barris amb dificultats per acollir més de 2.500 infants en situació de vulnerabilitat social. Són espais d’inclusió social, d’aprenentatge i convivència, des d’on els equips de professionals i voluntaris poden detectar carències i donar resposta personalitzada a les necessitats de cada nen o nena. Aquest Nadal la Fundació Pere Tarrés té en marxa una campanya de sensibilització i recollida de fons per aquests centres que es diu “Ajuda’ls a créixer”.

T'interessarà ...