7 de novembre de 2010: una data històrica

[Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya] El Sant Pare Benet XVI, a Barcelona, dedica el temple de la Sagrada Família i visita l’Obra Benèfico Social del Nen Déu En una jornada històrica, el Sant Pare Benet XVI ha visitat Barcelona i ha dedicat el bellíssim temple de la Sagrada Família, projectat i iniciat pel genial [...]

[Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya]

El Sant Pare Benet XVI, a Barcelona, dedica el temple de la Sagrada Família

i visita l’Obra Benèfico Social del Nen Déu

En una jornada històrica, el Sant Pare Benet XVI ha visitat Barcelona i ha dedicat el bellíssim temple de la Sagrada Família, projectat i iniciat pel genial arquitecte Antoni Gaudí.

A les 10 en punt del matí, el Sant Pare ha obert la porta principal del temple, a la façana de la Glòria, i ha iniciat la litúrgia de la dedicació. El temple i els fidels que l’omplien de gom a gom han rebut amb calidesa el Sant Pare, que ha presidit l’Eucaristia, acompanyat pel Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, pel Cardenal Secretari d’Estat, Tarcisio Bertone i per més de mil cardenals, arquebisbes, bisbes, abats i preveres, que han concelebrat amb ell. Els Reis d’Espanya han encapçalat les autoritats civils assistents a la celebració.

En començar, el Cardenal Martínez Sistach ha dirigit al Sant Pare les paraules de benvinguda que adjuntem i l’arquitecte director de les obres del temple, Sr. Jordi Bonet, ha ofert al Papa la clau de la porta principal. L’homilia del Sant Pare, que ha estat pronunciada en català i en castellà, ha durat uns vint minuts i l’adjuntem, íntegra, a aquesta crònica.

El Crec en un Déu, cantat en català per tota l’assemblea, ha donat pas a la litúrgia de la dedicació pròpiament dita, que s’ha iniciat amb les lletanies dels Sants i amb la pregària de dedicació pronunciada en llatí pel Sant Pare. Després, el Papa ha ungit l’altar amb l’oli del crisma i, tot seguit, el cardenal Bertone, el cardenal Martínez Sistach i els altres arquebisbes i bisbes de Catalunya han ungit els murs de l’església, signant les dotze creus distribuïdes per la nau, per significar que l’església dedicada és imatge de la santa Església de Déu, edificada sobre els fonament dels Apòstols. L’encensament i la il•luminació de l’altar i de l’església han conclòs el ritu de la dedicació. La comunió l’ha donada el Sant Pare a trenta fidels, mentre més de tres-cents preveres i diaques la distribuïen a la resta, tant en l’interior com en l’exterior del temple.

En acabar l’Eucaristia, el Cardenal Martínez Sistach ha llegit la butlla per la qual el Sant Pare atorga a la Sagrada Família el títol de basílica i, tot seguit, el Sant Pare, acompanyat pels cardenals assistents a l’acte, ha sortit a l’exterior de la basílica, davant de la façana del Naixement, on ha saludat els fidels –entre ells, un gran nombre de joves– i ha resat amb ells la pregària mariana de l’Àngelus.
Després, el Sant Pare ha tornat a entrar a la basílica, on ha descobert la làpida commemorativa de la dedicació. Acabats tots els actes, s’ha traslladat de nou a l’arquebisbat.

A mitja tarda, el Papa s’ha traslladat al barri del Guinardó, a la seu de la Fundació de l’Obra Benèfico-Social del Nen Déu, on s’atenen i es formen infants i joves discapacitats. Ha estat un encontre molt emotiu, en què els joves han saludat el Sant Pare, el cardenal Martínez Sistach ha pronunciat unes paraules i el Sant Pare els ha respost amb una al•locució. El Papa ha beneït també la primera pedra d’una nova residència de la fundació, que es construirà a Tiana.

Després, el Sant Pare i el seu seguici s’han dirigit a l’aeroport, on ha tingut lloc el comiat oficial, en què els Reis d’Espanya, el president del Govern espanyol i els cardenals, arquebisbes i bisbes del comitè Executiu de la Conferència Episcopal Espanyola i altres autoritats l’han acomiadat cordialment. El Sant Pare ha pronunciat, en aquest moment, unes paraules de comiat, després de viure aquesta jornada històrica entre nosaltres.

Tots els discursos pronunciats pel Sant Pare Benet XVI i el Sr. Cardenal Lluís Martínez Sistach els poden trobar als web www.papabarcelona2010.cat

T'interessarà ...

23 Maig, 2019
La Parròquia de Sant Agustí del Raval es tenyeix de vermell per celebrar la festivitat de la patrona dels impossibles amb el bisbe Antoni Vadell
22 Maig, 2019
El reportatge de cristians perseguits exposa la greu situació de la llibertat religiosa al món