50 anys de FTC

Entrevista al Dr. Joan Planellas, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya

La Facultat de Teologia de Catalunya (FTC) va ser erigida el març de 1968, en l’immediat postconcili, quan els projectes eren de posar una Església més al dia, més propera a la realitat del món i de la cultura, en diàleg amb el món i amb la ciència. Passats 50 anys, la Facultat “vol esdevenir el pulmó intel·lectual de l’Església a casa nostra”. “Hem de saber oferir i presentar una unitat de la saviesa cristiana, en la diversitat i en el respecte de les seves múltiples expressions i en diàleg amb les altres ciències”, afirma el degà de la FTC, Dr. Joan Planellas.

La Facultat continua fidel al Vaticà II?

La nostra Església és i ha de ser l’Església del Concili Vaticà II, cosa que vol dir un retorn constant a les fonts bíbliques i apostòliques, per a poder acarar adequadament el nostre present i futur. Aquest doble moviment que tan bé va saber fer el Concili, cal tenir-lo molt present en l’avui eclesial i, especialment, en el treball docent i d’investigació de la nostra Facultat.

La teologia interessa prou, avui?

Malgrat l’afebliment del fet religiós a Occident, la teologia esdevé absolutament necessària per a fer significatiu l’acte de creure. Continua interessant moltíssim a aquells que volen donar raó de la seva fe cristiana. La teologia introdueix en la sempre nova i fascinant bona notícia de l’Evangeli de Jesús.

Per què hi ha hagut un divorci entre teologia i pastoral?

A voltes, hom no ha sabut tenir en compte la realitat històrica concreta, limitant-se a una «teologia d’escriptori», com afirma el papa Francesc. I avui no vivim tan sols una època de canvis, sinó un veritable canvi d’època. La nostra Facultat, amb la seva Càtedra de Teologia Pastoral, els seus seminaris i grups de reflexió acadèmica, procura exercir un veritable diàleg amb la realitat concreta de la nostra Església, però també amb la cultura, amb la societat en general i amb el mateix món de la ciència empírica.

 Entrevista realitzada per Òscar Bardají i Martín per al Full Dominical del 13 de maig

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

14 Juny, 2019
L’ARA i la Fundació La Caixa donen 20.000 euros a Santa Anna i a l’Hospital Sagrat Cor per la seva tasca en l’hospital a peu de carrer