Pàgina d'inici > Noticies > Missions

45 anys al costat de les comunitats de l’Àfrica

El jesuïta Agustín Goytisolo, que treballa donant suport a la població més vulnerable a Burkina Faso, acaba de passar uns dies a Barcelona. Goytisolo suma més de 45 anys de dedicació al servei pastoral i a la promoció humana al continent africà.

[Jesuïes]

Hem aprofitat la seva visita per recordar amb ell algunes de les experiències viscudes i acostar-nos als projectes en que actualment està implicat.

Va ser destinat al Txad el 1968 amb altres companys jesuïtes com Francesc Cortadellas o Ignasi Anzizu. Les seves primeres experiències van ser en parròquies de zones rurals. “A més de la tasca d’animació de les comunitats cristianes”, recorda, “aviat es presenten urgències que obliguen a promoure serveis humanitaris, per exemple, les greus fam dels anys 1984 i 1993”. Emergències com aquesta obliguen a projectes que permetin fer front a l’escassetat que es repeteix per la falta de pluges i per mala gestió de les collites. En aquest sentit, el P. Goytisolo ens explica amb satisfacció l’experiència dels graners comunitaris, anomenats també bancs de cereals“Només diré que si es preparen i organitzen bé, tenen una eficàcia i una durada insospitats. Una carta recent d’una religiosa xilena em donava l’alegria de confirmar-me que a l’est del Txad, a la regió anomenada Guera, on vaig passar 9 anys, els Graners comunitaris són eficients i actius. El 1994 vam començar amb uns deu graners i han arribat a organitzar fins a 200 graners a tota la zona”.

Del Txad a Burkina Faso

Agustín Goytisolo treballa ara, des de 2005, a Burkina Faso, un altre dels països que forma part de la Província d’Àfrica Occidental de la Companyia de Jesús, que compta amb 250 jesuïtes a 10 països de parla francesa. Allà dirigeix el Centre d’Espiritualitat “PAAM Yôodo”, situat a la capital, Ouagadougou. Es tracta d’un centre amb capacitat per acollir 80 persones i que organitza exercicis, recessos, trobades de grups, etc. En definitiva, tal i com ens explica, “és un servei important per a una Església -la” burkinabé“- jove i que va creixent, en nombre però també en necessitats”.

El centre es troba a la perifèria d’una ciutat d’uns dos milions d’habitants, en un gran barri sense aigua, electricitat i altres serveis essencials, cosa que obliga a atendre aquestes necessitats. Per fer front a la pobresa extrema de mares de família, amb molts infants i sense feina, s’han format grups de fins a 80 dones, amb les quals s’ha iniciat, des de 2008, l‘experiència d’oferir microcrèdits. Goytisolo la valora de forma molt positiva: “aquestes mares poden donar de menjar a la família, ni que sigui un cop al dia. Saben que el reemborsament és important, per això aquest ha estat del 90 % cada any, el que ens ha permès augmentar una mica el crèdit anual, i donar continuïtat al projecte. Als nens també ajudem amb una petita quantitat per anar a l’escola.”

Suport a persones afectades pel VIH -Sida

Un altre dels projectes en què treballen aquests últims anys és l’atenció a les persones portadores del virus VIH. Gran part de la seva tasca és ajudar a que el tractament amb ARV (antiretrovirals) es dugui a terme correctament. “L’eficàcia d’aquestes medicines està condicionada a la continuïtat, i per a molts i moltes és difícil per múltiples raons. Cal una ajuda, sigui en millor alimentació sigui amb un seguiment que mantingui la perseverança.”

Al costat de l’acollida, formació i acompanyament, ens explica com ha impulsat també la creació d’un centre d’acollida per a les persones que es troben en una situació de més precarietat. Aquests projectes s’integren a la xarxa AJAN de suport a persones afectades pel VIH, impulsada pels jesuïtes a Àfrica i que, com diu el P. Goytisolo “fa una gran tasca per a aquests més pobres, persones de les perifèries, de les que ens parla sovint el papa Francesc.”

T'interessarà ...