Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

25 anys de diàleg entre el cristianisme i el món actual

La Fundació Joan Maragall celebra el seu primer quart de segle al Palau de la Generalitat amb el President Artur Mas i el Cardenal Sistach

La Fundació Joan Maragall ha celebrat l’acte commemoratiu del seu 25è aniversari al Palau de la Generalitat, on han assistit el Cardenal Dr. Lluís Martínez Sistach -que va presidir la taula – juntament amb el president de la Generalitat Artur Mas i el president de la Fundació Josep Mª. Carbonell.

Cap a les 8 del vespre tots els assistents van anar entrant al Saló de Sant Jordi de la Generalitat que es va omplir de diverses personalitats polítiques i religioses. Entre aquestes, hi havia l’expresident Jordi Pujol, la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i relacions institucionals, Joana Ortiga, així com, el secretari general de la vicepresidència, Jordi Vilajoana.

Recorregut de valors

L’acte es va obrir amb la intervenció del president de la Fundació Josep Mª. Carbonell, que va fer un breu repàs del recorregut de la institució, creada al 10 de febrer 1989 pel cardenal Jubany, amb l’objectiu d’esdevenir una institució cultural, pont de diàleg entre el cristianisme i la cultura del país.

A més d’agrair a tots aquells que han fet possible arribar a complir el quart de segle de vida, va esmentar els tres factors determinants en la permanència de l’entitat. En primer lloc la continuïtat i l’estabilitat dels membres del patronat, entre els que va destacar la figura del que va ser el seu primer president fins al 2011, Mn. Antoni Matabosch i del vicepresident Pere Lluís Font. En segon lloc, va esmentar el catolicisme conciliar que ha permès un camí “lliure” i, en tercer lloc, l’eclesialitat de la fundació que ha garantit el “sentit de comunitat, humilitat i exigència que ha marcat la fundació durant tots aquests anys”.

El president de la fundació Joan Maragall  va destacar de cara als propòsits a seguir la “necessària inculturació de la fe” en la societat d’avui dia tant a l’esfera pública com privada.

Per acabar, va destacar l’actuació i el recolzament dels cardenals Jubany, Carles i Sistach sense els quals no hauria estat possible arribar als 25 anys.

Vincle amb el món actual

Després de la intervenció del poeta i científic David Jou amb la conferència Esperances davant d’incerteses. Tecnologia, humanitats i cristianisme en les crisis d’avui, va intervenir el Cardenal Sistach, que va agrair a tots els membres del patronat la tasca feta i va animar a encetar el camí cap a les “noces d’or”.

En el seu discurs, el Cardenal va destacar el servei que ha aportat la Fundació cap a la cultura i l’evangelització. Va definir el seu paper com a “mitjà de relació i intercanvi entre el cristianisme i el món actual, especialment la cultura catalana, el món dels allunyats” que ha enriquit “el pensament de la societat, sortint del pensament únic”.  

Pilars de Catalunya

Per la seva banda, el president de la Generalitat Artur Mas va felicitar a la Fundació i va agrair a l’entitat que ajudi a la “sintonia entre l’Església, la cultura i el cristianisme, amb el moviment que viu el país, pacífic, travat i transversal”. Concretament va exemplificar la seva actuació com a entitat que “pensa, escolta i dialoga”, tan necessari en el dia a dia en la societat actual i un tret digne de lloar.

El president de la Generalitat va remarcar la importància que tenen el cristianisme i la cultura, dos pilars “molt antics sobre els quals se suporta bona part del que és la tradició, l’arrelament, el nervi i la saba de la nació catalana”. 

T'interessarà ...