10 anys de Cardenal Sistach

L’Arquebisbe de Barcelona compleix una dècada en el seu càrrec amb la millora de les relacions amb el Vaticà i la solidaritat envers les persones més afectades per la crisi com a premisses bàsiques

Diumenge, 18 de juliol del 2004. 12 hores. El bisbe Lluís Martínez Sistach pren possessió, a la Catedral de Barcelona, del càrrec d’Arquebisbe de Barcelona i s’instal·la a la seu de l’arxidiòcesi, que gairebé un mes abans va ser elevada a província eclesiàstica amb la creació de les diòcesis de Terrassa i Sant Feliu de Llobregat. De la pressa de possessió ja han passat exactament deu anys. Què ha succeït al llarg d’aquesta dècada? Quins són els objectius que estan marcant el pontificat del Cardenal Sistach?

Evangelitzar la societat

Una de les premisses que caracteritza els plans pastorals de l’Arquebisbe de Barcelona és fer present l’Evangeli en la societat secularitzada. Com a exemples s’hi troba la Missió Metròpoli, una iniciativa conjunta d’onze capitals europees que va tenir lloc a la quaresma del 2012 i que pretenia situar tota la comunitat cristiana en estat d’evangelització. O l’Atri dels Gentils, un esdeveniment cultural que proposà un diàleg actiu entre fe i cultura. Fins i tot, l’Escola diocesana d’Evangelització que assaja nous formats pastorals entre els laics per anunciar l’Evangeli.

Ajuda als més necessitats

El Papa Francesc va reclamar als polítics, a principis de juliol, un pacte envers la desocupació. El mateix acord que, des que va començar la crisi, demana el Cardenal Sistach a Espanya i Catalunya: un pacte d’Estat entre patronals, sindicats, partits polítics i govern per lluitar contra la pobresa i la manca de treball. Però no només això, l’efectiva gestió de Càritas i l’interès per la creació de programes d’acció social i d’inserció laboral marquen la importància que l’Arquebisbe dóna a la solidaritat amb les persones afectades per la crisi.

Vaticà-Catalunya

En deu anys, el Cardenal Sistach ha creat ponts de diàleg que han millorat les relacions amb la Santa Seu. El seu apogeu va ser amb la visita de Benet XVI a Barcelona i la seva coneguda homilia en la que va parlar un correcte català i va reconèixer com la cultura catalana està inspirada en el cristianisme. Tanmateix, l’Arquebisbe de Barcelona també manté bona relació amb el Papa Francesc, amb qui s’ha reunit en nombroses ocasions per explicar-li la situació de l’Església a Catalunya. Importants personalitats de la cúria com l’antic secretari d’Estat, Tarcisio Bertone, o prefectes de nombrosos dicasteris com el cardenal Ravassi o l’arquebisbe Celli han visitat la ciutat comtal.

A més, Barcelona s’ha promogut com la capital de la pastoral de les grans ciutats gràcies al Congrés Internacional de Pastoral que va tenir la seva primera fase al maig i continuarà al novembre. Cardenals vinguts d’arreu del món discutiran sobre un tema que inquieta no només a Barcelona o les grans ciutats sinó també al Vaticà i, personalment, al Papa Francesc.

Promoció de Gaudí

La Sagrada Família és tot un símbol cultural i religiós de Barcelona conegut a tot el món. La potenciació de la imatge de la basílica i les celebracions eucarístiques en la nau central han impulsat l’afluència de fidels i turistes interessats per l’arquitectura gaudiniana. Fins i tot un organisme vaticà, el Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització, va adoptar la Sagrada Família com a logotip del dicasteri, gràcies a la visita de Mons. Fisichella a la basílica, on l’arquebisbe va quedar impressionat per com l’obra de Gaudí s’inseria harmònicament en una gran ciutat.

A nivell mundial, el Papa Francesc –en la festivitat de la Sagrada Família del 2013- va enviar, després de l’Àngelus, una salutació en directe a tres basíliques: la Nativitat, Loreto i la Sagrada Família, fet que va projectar una imatge internacional de la majestuosa basílica. També amb la creació de la nova facultat Antoni Gaudí d’Història de l’Església, Arqueologia i Arts Cristianes, dedicada a alumnes d’arreu del món, es potenciarà Gaudí com a artista cristià.

T'interessarà ...

17 Maig, 2019
La germana teresiana guardonada per la seva trajectòria, aplicant el personalisme de Mounier vinculat amb Santa Teresa en totes les etapes de la seva vida